Notícies

El Parlament lliura dimecres les medalles d'honor en categoria d'or a les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i a la Fundació Institut Guttmann

Divendres, 4 de setembre de 2015. Palau del Parlament

Acte de lliurament de la medalla d'honor a Josep Carreras, l'any passat a la sala auditori

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà dimecres, a les set del vespre, l'acte de lliurament de les medalles d'honor de la institució en categoria d'or a les primeres vuit diputades de la història del parlamentarisme català, amb motiu de la commemoració del trenta-cinquè aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert, i a la Fundació Institut Guttmann, amb motiu del seu cinquantè aniversari. L'acte, que obre la celebració de la diada, acabarà amb les intervencions dels presidents del Parlament i la Generalitat, Núria de Gispert i Artur Mas.

L'acte començarà amb la glossa de la Fundació Institut Guttmann a càrrec de l'exconseller i expacient del centre Antoni Subirà. A continuació, de Gispert lliurarà la medalla a l'entitat, que recollirà el seu president, Francesc Homs i Ferret, que s'adreçarà tot seguit als assistents. L'acte continuarà amb el lliurament de les medalles d'honor a les primeres diputades del parlamentarisme català: Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata (a títol pòstum), Trinitat Neras i Assumpció Sallés. Totes van ser diputades la primera legislatura del Parlament restablert, elegit a les eleccions del 20 de març de 1980, de què enguany es commemora el trenta-cinquè aniversari. Una de les guardonades, en nom de totes, s'adreçarà també als assistents.

A continuació, intervindran els presidents del Parlament i la Generalitat, i l'acte acabarà amb les interpretacions de 'L'estaca', de Lluís Llach, 'Al vent', de Raimon, i l'himne nacional a càrrec del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu.

Fundació Institut Guttmann
La mesa va acordar el juliol, per unanimitat i a proposta de la presidenta, atorgar la medalla d'honor a la Fundació Institut Guttmann "com a reconeixement de la tasca pionera que fa i per la seva excel·lència en l'atenció i el tractament especialitzat de persones amb lesions medul·lars, que ha estat objecte de molts reconeixements a Catalunya i arreu".

L'Institut Guttmann és una entitat sense ànim de lucre que té per objectius principals aconseguir la rehabilitació integral, física i social, de les persones afectades per una lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o qualsevol discapacitat d'origen neurologic i desenvolupar la recerca i la docència en l'àmbit de la neurociència.

Les primeres diputades al Parlament
La mesa va acordar el març, també per unanimitat i a proposta de la presidenta, atorgar la màxima distinció de la cambra a Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés, les vuit primeres diputades del parlamentarisme català, "pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i de l'autogovern".

Les primeres diputades del Parlament van iniciar el mandat el 10 d'abril de 1980, quan es va constituir la cambra, llevat d'Assumpció Sallés, que ho va fer el novembre en substitució de Justiniano Martínez. Totes van ocupar l'escó fins al final d'aquella primera legislatura, i algunes també van ser diputades posteriorment: Trinitat Neras (CiU) ho va ser fins a la sisena legislatura; Rosa Barenys (PSC), fins a la cinquena, i Concepció Ferrer (CiU), que va ser vicepresidenta primera la primera legislatura, i Marta Mata (PSC), fins a la segona. Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Assumpció Sallés (PSUC) i Helena Ferrer (CiU) ho van ser només la primera legislatura.

Des d'aquella primera legislatura el nombre de diputades s'ha incrementat de forma notable, fins a arribar a les cinquanta-vuit amb què ha acabat la desena.

Medalla d'honor
La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010); l'exfutbolista i entrenador Josep Guardiola (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga (2013), i el tenor Josep Carreras (2014).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.