Notícies

El Parlament atorga la medalla d'honor en categoria d'or a la Fundació Institut Guttmann

Dimarts, 7 de juliol de 2015. Palau del Parlament

Un moment de la reunió d'avui de la mesa

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La mesa, a proposta de la presidenta, Núria de Gispert, ha acordat aquest matí atorgar la medalla d'honor del Parlament en categoria d'or a la Fundació Institut Guttmann, amb motiu del seu cinquantè aniversari. Aquesta distinció, la màxima de la cambra, s'afegeix a la que ja va acordar la mesa el març per a les primeres vuit diputades de la història del parlamentarisme català. Les medalles es lliuraran el 9 de setembre en un acte institucional.

Segons l'acord de la mesa, pres per unanimitat, la medalla es lliurarà a la Fundació Institut Guttmann "com a reconeixement de la tasca pionera que fa i per la seva excel·lència en l'atenció i el tractament especialitzat de persones amb lesions medul·lars, que ha estat objecte de molts reconeixements a Catalunya i arreu".

Aquesta distinció s'afegeix a la de les vuit primeres diputades al Parlament, Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés, que la mesa va acordar reconèixer per unanimitat i a proposta de la presidenta el març, "pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i l'autogovern" i amb motiu també del trenta-cinquè aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert, el 20 de març de 1980.

Medalla d'honor
La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010); l'exfutbolista i entrenador Josep Guardiola (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga (2013), i el tenor Josep Carreras (2014).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.