Notícies

El ple aprova la modificació de la llei de l'exercici de les professions de l'esport

Dimecres, 29 d'abril de 2015. Palau del Parlament

Votació de la modificació de la llei de l'exercici de les professions de l'esport

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda el projecte de llei de modificació de la llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport, per 101 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i la diputada no adscrita, Marina Geli), 19 en contra (PPC) i 8 abstencions (C's). En la sessió d'avui, el ple també ha acordat que la cambra continuï tramitant el projecte de llei sobre les organitzacions interprofessionals agroalimentàries de Catalunya (OIA) i la proposició de llei d'ICV-EUiA de garantia de l'assistència sanitària i farmacèutica pel sistema català de salut.

La modificació de la llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport, respon tant a la necessitat de canviar diversos preceptes del text vigent com de resoldre alguns buits legals. Entre altres aspectes, la iniciativa estableix diversos tipus de certificats per acreditar les formacions per a l'exercici professional, incorpora la referència del marc europeu per als nivells de qualificació i afegeix una disposició addicional per a la inscripció al Registre de Professionals de l'Esport a Catalunya, punt que ha estat aprovat per 86 vots a favor (CiU, PSC, ICV-EUiA, C's i Geli), 19 en contra (PPC) i 23 abstencions (ERC i CUP).

Les esmenes vives d'ERC, el PPC, ICV-EUiA i C's han estat rebutjades. Durant el debat el PSC ha anunciat que retirava totes les seves esmenes.

En el debat hi han intervingut Maria Senserrich (CiU), com a ponent relatora, Albert Donés (ERC), Òscar Ordeig (PSC), Sergio García (PPC), Jaume Bosch (ICV-EUiA), Carina Mejías (C's), David Fernàndez (CUP) i Geli.

Organitzacions interprofessionals agroalimentàries
Al matí, el ple ha fet també el debat de totalitat del projecte de llei sobre les OIA, que la cambra continuarà tramitant, ja que no s'hi ha presentat cap esmena de retorn.

El conseller d'agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural, Josep Maria Pelegrí, ha presentat la iniciativa, que, ha explicat, respon a una demanda del sector, en especial del ramader, i a la manca d'un "marc normatiu específic" a Catalunya. Entre altres aspectes, ha destacat que servirà per afavorir "estructures associatives potents" i que permetrà integrar i estructurar millor tots els agents del sector, que té un "important valor estratègic" per a l'economia del país.

Entre altres aspectes, el projecte defineix les OIA, integrades per organitzacions representatives de la producció, la transformació, la comercialització o la distribució d'un mateix producte o sector; en regula el reconeixement i les finalitats; també com poden acordar i obtenir extensions de normes, mecanismes mitjançant els quals els acords que prenen poden esdevenir obligatoris per a tots els productors o operadors del producte o sector corresponent; en crea un registre, i estableix un règim d'infraccions i sancions.

En el debat també hi han intervingut Dolors Rovirola (CiU), Dionís Guiteras (ERC), Òscar Ordeig (PSC), Marisa Xandri (PPC), Sara Vilà (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa (C's), Quim Arrufat (CUP) i Geli.

Assistència sanitària
El Parlament continuarà tramitant la proposició d'ICV-EUiA de garantia de l'assistència sanitària i farmacèutica pel sistema català de salut, després que CiU i el PPC hagin anunciat durant el debat aquesta tarda que retiraven les esmenes de retorn que hi havien presentat.

La iniciativa té per objecte garantir aquest dret a totes les persones amb nacionalitat estrangera que viuen a Catalunya, sense distinció per raó del seu origen nacional o la seva situació legal i administrativa, i recull el dret a les prestacions sanitàries i farmacèutiques de totes les persones que viuen al país, estiguin empadronades o no i tinguin la condició d'assegurats i beneficiaris del sistema nacional de salut o no.

Llistes d'espera
En canvi, el ple ha rebutjat la proposició de llei del PPC de garantia del temps màxim de resposta en l'atenció sanitària, ja que ha aprovat l'esmena de retorn que hi ha presentat CiU per 74 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP i Geli) i 43 abstencions (PSC, PPC i C's).

El text establia, entre altres aspectes, els temps màxims d'espera, de seixanta dies per als procediments quirúrgics amb prescripció no urgent i de quaranta-cinc per a les primeres consultes d'assistència especialitzada, programades, en règim ambulatori i sol·licitades per indicació d'un metge d'atenció primària. Així mateix, establia un termini màxim de vint-i-quatre hores perquè s'assignés un llit d'aguts o sociosanitaris als pacients des del moment de l'arribada a urgències, i també un de deu minuts per a l'espera del transport sanitari urgent i un d'una hora per al programat.

Sessió de control
El ple ha començat a les deu del matí amb la lectura de dues declaracions sobre la tragèdia a la Mediterrània i el terratrèmol del Nepal i amb un minut de silenci per les víctimes d'aquestes dues catàstrofes.

A continuació, ha començat la sessió de control, en què el president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost les preguntes de Jordi Turull (CiU), sobre la protecció de les persones més vulnerables; Oriol Junqueras (ERC), sobre l'aplicació de les avaluacions externes en l'àmbit educatiu previstes a la 'llei Wert'; Miquel Iceta (PSC), sobre la notícia relativa a les esposes de dos exdirigents de CiU que presumptament van cobrar d'una empresa adjudicatària de TV3 treballs que no van fer; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), sobre les eleccions anticipades del 27S; Joan Herrera, sobre la gestió en l'àmbit sanitari i sobre la situació sociolaboral; Albert Rivera (C's), sobre la convocatòria de les eleccions, i David Fernàndez (CUP), sobre el consorci sanitari de Lleida i sobre les retallades.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups parlamentaris sobre la lluita contra el frau fiscal i el foment de les bones pràctiques tributàries; el pla contra el càncer 2015-2020; el Mobile World Congress (CiU); la suspensió de la llei d'acció exterior; el compliment de la moció sobre les actuacions per garantir l'accés als subministraments bàsics (ERC); la llei electoral; la creació d'un consorci sanitari a les Terres de l'Ebre (PSC); l'acció exterior de la Generalitat; la inspecció d'ensenyament (PPC); la creació d'un ens propi per gestionar els equipaments sanitaris a les Terres de l'Ebre (ICV-EUiA); els mossos d'esquadra amb discapacitat (C's), i els beneficis de les entitats bancàries (CUP).

Interpel·lacions
El ple també ha substanciat avui algunes de les interpel·lacions de l'ordre del dia. En aquesta sessió els consellers n'han de respondre sis, sobre els plans de millora de barris i àrees urbanes (PPC); la ciutat de Barcelona (PSC); l'aplicació de mesures d'acció positiva a favor dels joves extutelats (ERC); el 'sensellarisme' (ICV-EUiA); les mesures per fer front a la desocupació de les persones de més de quaranta-cinc anys (C's), i l'agència catalana de protecció social (ERC).

La sessió d'avui ha estat la primera en què la diputada Marta Pascal (CiU) ha delegat el seu vot per motius de maternitat al portaveu del grup, Jordi Turull.