Notícies

El ple acorda que la cambra continuï tramitant el projecte de llei del darrer llibre del codi civil i la proposició de llei de creació del municipi de Medinyà

Dimecres, 18 de març de 2015. Palau del Parlament

El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control, a l'inici del ple

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El projecte de llei del llibre sisè del codi civil, relatiu a les obligacions i els contractes, continuarà la tramitació al Parlament després que el ple hagi rebutjat, aquest migdia, les esmenes a la totalitat del PPC i de C's, amb els 26 vots a favor d'aquests dos grups i els 102 vots en contra de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la diputada no adscrita.

El ple també ha acordat a la tarda que la cambra continuï tramitant la proposició de llei d'ICV-EUiA de creació del municipi de Medinyà, amb el suport de tots els grups, tret de C's, que s'hi ha oposat, i el PPC, que s'ha abstingut.

La cambra també ha designat els diputats que hauran de defensar al Congrés dues proposicions de llei, sobre els drets lingüístics a la justícia i la rebaixa de l'IVA cultural.

Sessió de control
El ple ha començat a les deu del matí amb la sessió de control, primer als consellers i després al president de la Generalitat. Els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el decret llei de mesures extraordinàries i urgents per protegir les persones en situació de vulnerabilitat residencial, la preinscripció escolar i l'IVA cultural (CiU); la posada en marxa del corredor mediterrani en el tram Vandellós-Vilaseca-La Secuita, i l'accés a la cultura (ERC); el transport sanitari i la política del govern envers l'esport (PPC); la reforma de l'administració i l'estat dels rius catalans (PSC); la contaminació per dioxà al Llobregat (ICV-EUiA); l'acció exterior (C's), i l'elaboració o no de llistes per part dels mossos d'esquadra de treballadors no aptes per a grans esdeveniments (CUP).

Després, Artur Mas ha respost les preguntes de Jordi Turull (CiU), sobre les polítiques de recentralització de l'estat; Marta Rovira (ERC), sobre la continuïtat del procés per la sobirania; Miquel Iceta (PSC), sobre la lluita contra el terrorisme; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), sobre mesures per la recuperació econòmica; Joan Herrera (ICV-EUiA), sobre el requeriment d'un informe mèdic dels infants per poder-los matricular a centres d'ensenyament, i Albert Rivera (C's) sobre la personació del govern en casos de corrupció. La CUP no ha preguntat perquè, abans de la sessió de control al president, ha abandonat el saló de sessions en protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre el setge al Parlament.

Llibre sisè del codi civil
El projecte de llei del llibre sisè, que culmina la codificació del dret civil català, regula el contracte de compravenda i de permuta, i estableix les obligacions del venedor i del comprador, el deure de pagar el preu per part del comprador i el principi de conformitat que ha de regir aquest tipus de contracte. D'altra banda, inclou la nova regulació de l'avantatge injust, per evitar casos clars d'abús d'una de les parts cap a l'altra i per vetllar per la justícia de l'intercanvi.

El projecte de llei també especifica els diferents contractes, com l'actualització de la permuta, l'aprofitament urbanístic a canvi d'una construcció futura, els contractes de conreu, parceria i masoveria, i els arrendaments rústics o de pastures. També regula el contracte de custòdia del territori, amb l'objectiu de conservar la biodiversitat i el patrimoni natural.

El conseller de justícia, Germà Gordó, ha presentat el projecte de llei i ha destacat que "el país disposarà d'un codi modern, del segle XXI a l'alçada dels millors i més innovadors d'Europa". Al debat, hi han intervingut els diputats Elena Ribera (CiU), Pere Aragonès (ERC), Ferran Pedret (PSC), Sergio Santamaría (PPC), Salvador Milà (ICV-EUiA), Carmen de Rivera (C's) i la diputada no adscrita, Marina Geli.

Medinyà
La proposició de llei per crear el municipi de Medinyà, que ara forma part del municipi de Sant Julià de Ramis, al Gironès, ha superat el debat de totalitat després que el ple hagi rebutjat l'esmena de retorn de C's, amb 9 vots a favor, d'aquest grup, 102 en contra, de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA, la CUP i Geli, i 18 abstencions, del PPC. Ara la cambra continuarà tramitant la iniciativa en comissió abans que torni al ple perquè en faci la votació final. A petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, es tramita pel procediment d'urgència.

La proposició defineix el nou terme, estableix el procés per a la segregació i argumenta que les característiques de Medinyà justifiquen que es converteixi en municipi, com ho va ser fins al 1972. Així mateix, remarca el suport popular i l'acord de tots els grups municipals de l'ajuntament de Sant Julià de Ramis perquè es creï de nou el municipi. Medinyà té 850 habitants, aproximadament, i una superfície de 7,6 quilòmetres quadrats, i inclou, a més del poble pròpiament, els veïnats de Santa Fe de la Serra, el Tomet, Lladrers i Vall-llobera.

Marc Vidal (ICV-EUiA) ha presentat la proposició, i també han intervingut al debat Pere Vila (CiU), Roger Torrent (ERC), Juli Fernandez (PSC), Sergio Santamaría (PPC), Carina Mejías (C's), Quim Arrufat (CUP) i Geli.

El debat ha estat seguit des de l'hemicicle per l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, diversos regidors i representants del Col·lectiu pro Medinyà Independent.

Diputats per defensar proposicions al Congrés
La cambra també ha designat aquesta tarda els diputats per defensar dues iniciatives legislatives al Congrés: Elena Ribera, Gemma Calvet i Salvador Milà, proposats respectivament per CiU, ERC i ICV-EUiA, han estat designats per defensar la proposició de llei orgànica de modificació de la llei orgànica del poder judicial i altres normes connexes en matèria de drets lingüístics en l'àmbit de la justícia, mentre que Àngels Ponsa, Teresa Vallverdú i Xavier Sabaté, a proposta de CiU, ERC i el PSC respectivament, ho han estat per defensar la proposició de llei de modificació de la llei 37/1992, de l'impost sobre el valor afegit amb relació al sector de la cultura.

Les designacions s'han fet per votació electrònica i secreta. Les de Ribera, Calvet i Milà han obtingut 101 vots a favor i 26 abstencions, i les de Ponsa, Vallverdú i Sabaté, 100 a favor, 9 en contra i 18 abstencions.

Interpel·lacions
Els consellers han respost avui algunes de les interpel·lacions de l'ordre del dia. La resta se substanciaran demà. En aquest ple n'hi ha set, sobre el deute als ajuntaments (C's), la lluita contra la plaga del cargol poma (CiU), les desigualtats i el sistema educatiu (PSC), els menjadors escolars (ICV-EUiA), les actuacions previstes per completar el traspàs de competències al Consorci de Serveis Socials de Barcelona (ERC), les Terres de Lleida, el Pirineu i l'Aran (PSC) i la inversió en carreteres per millorar-ne la seguretat (PPC).