Notícies

El Parlament acorda atorgar la medalla d'honor en categoria d'or a les primeres vuit diputades de la història del parlamentarisme català

Dimarts, 17 de març de 2015. Palau del Parlament

D'esquerra a dreta: Barenys, Calzada, Sallés, de Gispert, C. Ferrer, Neras, H. Ferrer i Calvet durant l'audiència prèvia a l'acte

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

La presidenta, Núria de Gispert, ha anunciat aquest vespre que el Parlament atorgarà enguany la medalla d'honor de la institució, en categoria d'or, a Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés, les vuit primeres diputades de la història del parlamentarisme català.

Amb motiu de la commemoració del trenta-cinquè aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert, el 20 de març de 1980, la mesa, a proposta de la presidenta, ha acordat aquest matí per unanimitat concedir la màxima distinció de la institució a les vuit primeres diputades, "pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i de l'autogovern".

El lliurament de les medalles es farà el setembre, en el marc dels actes de la diada, i hi participaran les exdiputades, llevat de Mata, que va morir el 2006.

De Gispert ha fet públic l'acord de lliurament de la medalla d'honor d'enguany en el decurs de l'acte que han fet avui el Parlament i el Memorial Democràtic per homenatjar aquestes primeres vuit diputades, coincidint amb l'aniversari, divendres d'aquesta setmana, de les eleccions del 1980, i en el marc també de les celebracions del dia internacional de la dona.

En l'acte hi han participat les exdiputades, i Mata ha estat representada per un nebot. També hi ha intervingut el director del Memorial Democràtic, Jordi Palau-Loverdos. Rita Marzoa n'ha estat la conductora, i Tània Verge, professora del departament de ciències polítiques i socials i directora de la unitat d'igualtat de la Universitat Pompeu Fabra, hi ha pronunciat una ponència.

La presidenta ha dit que és "de justícia" homenatjar les primeres diputades, i els ha agraït que fossin "pioneres" en l'àmbit de la política catalana, en un moment que "no era fàcil", i la seva feina a contribuir "fer créixer" el Parlament.

Palau-Loverdos ha remarcat que "gràcies a aquestes vuit valentes diputades i al seu exemple, gràcies al seny i a la maduresa de la societat catalana, avui el Parlament de Catalunya és una de les cambres del món amb major percentatge de dones".

Les exdiputades, en resposta a les preguntes que els ha anat formulant Marzoa, han compartit l'experiència que van viure en assumir el càrrec, han reflexionat sobre com era fer política aquella primera legislatura i han explicat els àmbits legislatius en què van treballar, entre altres aspectes.

A l'homenatge hi han assistit l'expresident de la cambra Joan Rigol i altres exdiputats; el secretari primer, Pere Navarro, i els diputats Meritxell Borràs, Antoni Font, M. Glòria Renom (CiU), Pere Bosch (ERC), Maurici Lucena (PSC), Dolors Montserrat (PPC), Dolors Camats, Joan Mena, Hortènsia Grau, Salvador Milà (ICV-EUiA) i Carlos Carrizosa (C's); el síndic de greuges, Rafael Ribó; el director general de relacions institucionals i amb el Parlament i vicepresident del Memorial, Miquel Puig, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell.

Medalla d'honor
La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010); l'exfutbolista i entrenador Josep Guardiola (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga (2013), i el tenor Josep Carreras (2014).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.

Les dones al Parlament
Les primeres diputades del Parlament van iniciar el mandat el 10 d'abril de 1980, quan es va constituir la cambra, llevat d'Assumpció Sallés, que ho va fer el novembre en substitució de Justiniano Martínez. Totes van ocupar l'escó fins al final d'aquella primera legislatura, i algunes també van ser diputades posteriorment: Trinitat Neras (CiU) ho va ser fins a la sisena legislatura; Rosa Barenys (PSC), fins a la cinquena, i Concepció Ferrer (CiU), que va ser vicepresidenta primera la primera legislatura, i Marta Mata (PSC), fins a la segona. Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Assumpció Sallés (PSUC) i Helena Ferrer (CiU) ho van ser només la primera legislatura.

Des de la primera legislatura el nombre de diputades s'ha incrementat de forma notable: en contrast amb les 7 que hi havia a l'inici de la primera legislatura, l'actual, la desena, va començar amb 54, i a causa de les substitucions que hi ha hagut avui n'hi ha 57, el 42,2 per cent dels 135 escons.

D'altra banda, la legislatura anterior, Núria de Gispert es va convertir en la primera presidenta del Parlament, càrrec per al qual va ser reelegida en l'actual, en què Anna Simó és la vicepresidenta primera. Aquesta és la primera vegada que dues dones ocupen els dos primers càrrecs de l'òrgan rector de la cambra.