Notícies

El Parlament commemora el dia internacional de la dona

Dimarts, 10 de març de 2015. Palau del Parlament

Un moment de l'acte, durant la intervenció de la presidenta

Parlament de Catalunya. 2015

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha commemorat un any més el dia internacional de la dona, que se celebra el 8 de març, en un acte presidit per Núria de Gispert, que ha defensat que "més que mai, hem de ser proactius i proactives en polítiques de promoció de la igualtat, de l'equitat i de la conciliació". L'acte, en què també ha intervingut la consellera de benestar social i família, Neus Munté, ha donat veu a dones que duen a terme la seva activitat en àmbits diversos.

De Gispert ha reivindicat la importància de propiciar "la visibilitat de la força i del potencial de les dones en tots els àmbits", i ha remarcat que tot i els avenços assolits "encara patim resistències, obstacles, rigideses, que ens impedeixen viure i créixer en igualtat efectiva". "Queda camí per recórrer", ha ressaltat, i ha fet una crida a treballar perquè "el país renovat que volem construir sigui un país sensible i equitatiu, que creï les condicions per a la igualtat efectiva entre dones i homes", una Catalunya "digna, avançada, lliure i justa". Així mateix, s'ha referit a la conciliació com una "assignatura pendent també a l'agenda política", i a l'últim ha expressat el "compromís solemne de seguir lluitant sense treva contra la violència de gènere".

Munté ha descrit la commemoració com una "jornada de reconeixement i de forta reivindicació", i ha coincidit amb la presidenta que queda "molt per fer", i en aquest sentit ha defensat l'equitat de gènere i la igualtat d'oportunitats i de tracte, ha apostat per "actuar amb fermesa per una societat equilibrada i cohesionada" i ha remarcat la necessitat d'una "major coresponsabilitat" entre homes i dones i d'eradicar la violència masclista.

Tant de Gispert com Munté han fet al·lusió, entre altres aspectes, a la desigualtat salarial que pateixen les dones, motiu central de la declaració institucional que el Parlament va fer el darrer ple.

La periodista Montserrat Besses ha obert l'acte, i tot seguit, com a testimonis de dones de la Catalunya d'avui, han pres la paraula i han explicat les seves experiències vitals i professionals Josefina Carbonell, presidenta del Club de Tennis Horta; Laia Serrano, fundadora de la xarxa solidària BarcelonActua; Sònia Llovet, taxista; Elisabet Fitó, fundadora de Sembra, i Txell Costa, conferenciant, professora universitària i assessora de màrqueting.

La commemoració ha acabat amb un recital dedicat a les compositores noucentistes catalanes a càrrec d'intèrprets del Conservatori del Liceu.

Han assistit a l'acte, entre d'altres, el diputat Jordi Turull i les diputades Anna Figueras, Violant Cervera, Montserrat Ribera (CiU), Rosa Amorós (ERC), Montserrat Capdevila (PSC), María José Garcia Cuevas (PPC), Marta Ribas (ICV-EUiA) i Carina Mejías (C's) i representants institucionals i d'entitats diverses, com la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell.