Notícies

El ple aprova la llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea

Dimecres, 26 de novembre de 2014. Palau del Parlament

El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El Parlament ha aprovat aquest matí la llei d'acció exterior de Catalunya i de relacions amb la Unió Europea, per 100 vots a favor (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA), 29 en contra (PPC i C's) i 3 abstencions (CUP). El ple ha començat amb la sessió de control, primer als consellers i després al president de la Generalitat, aquesta última centrada en el full de ruta que Artur Mas va presentar ahir en una conferència a Barcelona.

La llei d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea té per objecte definir l'àmbit d'aplicació, les línies generals d'actuació, les estructures organitzatives i els mecanismes de planificació, participació, gestió i seguiment de l'acció exterior de Catalunya i de les relacions de la Generalitat amb la Unió Europea per tal d'assolir, sota la direcció, la coordinació i l'orientació del govern, la màxima promoció i projecció exterior de Catalunya i dels seus interessos, el posicionament del país a l'exterior com a actor internacional actiu amb relació a matèries de la seva competència i del seu interès i el posicionament de Catalunya davant la Unió Europea i la participació en les seves institucions d'acord amb la normativa vigent.

Amb la mateixa finalitat, es defineix la tipologia d'una xarxa d'unitats suficient i eficaç que actua a l'exterior i integra l'estructura de la Generalitat a l'exterior, i es reconeix la necessitat de promoure les iniciatives de la societat civil que contribueixin a generar una opinió pública positiva del país a l'exterior i a potenciar-ne el prestigi i la influència internacionals.

El Consell de Garanties Estatutàries, a petició del PPC, va dictaminar per unanimitat que la llei s'ajusta a l'estatut i la constitució. El ple també ha rebutjat totes les esmenes que hi mantenien vives el PSC, el PPC, ICV-EUiA i la CUP.

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control, que avui s'ha centrat en el full de ruta que va presentar ahir el president de la Generalitat. Per aquesta qüestió li han preguntat Oriol Junqueras (ERC), Miquel Iceta (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PPC) i Quim Arrufat (CUP). Tots els grups hi han fet referència, tot i que Jordi Turull (CiU) ha orientat la seva pregunta cap a les darreres accions impulsades per l'estat amb relació a Catalunya, mentre que Joan Mena (ICV-EUiA) i Albert Rivera (C's) ho han fet amb relació a les compareixences a la comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscals i la corrupció política.

Abans del president, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre els programes de cures pal·liatives, les accions per posicionar Catalunya com un territori 'smart' de referència internacional, el programa Indústria del coneixement (CiU), la implementació del document 'Propostes i reflexions en matèria de transparència i regeneració democràtica', els sous dels alts càrrecs i altres remuneracions (ERC), les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell, les darreres xifres sobre la inversió estrangera a Catalunya (PSC), els comisos de cànnabis als clubs de cànnabis i a les plantacions il·legals, la situació de les finances de la Generalitat (PPC), les empreses de manteniment del sector elèctric subcontractades per Endesa (ICV-EUiA), els processos judicials oberts per corrupció política i les causes en què la Generalitat surt perjudicada i s'ha personat (C's) i la violència contra les dones (CUP).