Notícies

El Parlament amplia l'oferta educativa i promou juntament amb les diputacions que hi participin centres de tot el país

Divendres, 21 de novembre de 2014. Palau del Parlament

Estudiants de segon cicle de primària durant una simulació plenària el 28 d'abril

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament ha ampliat i reestructurat les activitats educatives que ofereix als centres d'ensenyament, amb nous tallers que potencien especialment el joc de rol perquè els alumnes simulin les diverses tasques i funcions dels diputats i nous materials perquè els centres i els professors puguin aprofundir els coneixements sobre el funcionament de la cambra. A més, el Parlament signarà dimarts un conveni amb totes quatre diputacions per facilitar el desplaçament dels alumnes dels centres d'arreu del país que vulguin prendre part en aquestes activitats.

Amb el nou programa endegat, la cambra ofereix quatre tipus de cursos o tallers: 'Sóc diputat/Sóc diputada', adreçat a alumnes de primària, secundària i batxillerat, amb adaptacions a cadascuna d'aquestes etapes educatives; 'Les comissions', per a alumnes de secundària i batxillerat; 'El nostre estatut', per a secundària, i 'El sistema electoral', per a batxillerat.

Al taller 'Sóc diputat/Sóc diputada', els alumnes, mitjançant el joc de rol, fan de diputats. Així, es constitueixen en grups i elegeixen un president de la Generalitat, impulsen i controlen l'acció del govern, pacten, voten i alguns poden ser consellers i proposar projectes de llei.

Al de 'Les comissions' fan de diputats en una comissió simulada. Per tant, es constitueixen en grups i debaten una iniciativa legislativa sobre una temàtica emmarcada en l'àmbit de les competències que estableix l'estatut, hi presenten esmenes, pacten, voten i elaboren un dictamen sobre la iniciativa.

Amb el del 'Nostre estatut' poden conèixer a grans trets la norma institucional bàsica del país, la incidència que té en la vida diària dels ciutadans, els drets i deures dels catalans o les competències de la Generalitat, entre altres aspectes.

A l'últim, el taller 'Sistema electoral' permet conèixer les característiques del sistema emprat per a les eleccions al Parlament. Els alumnes hi treballen per mitjà del joc del rol i a partir dels resultats d'unes eleccions simulades.

Tots els centres participants en aquests tallers tindran a més l'opció de proposar i treballar un projecte de llei per participar en les simulacions plenàries que es continuaran fent per a cada nivell d'ensenyament. Per als centres universitaris es continua organitzant la 'Setmana del parlament universitari', que reprodueix tot el procediment de l'activitat parlamentària, i aviat s'endegaran nous tallers.

Foment de la participació de centres de tot el territori

Amb la posada en marxa d'aquest renovat programa educatiu, el Parlament ha assolit també un acord amb totes quatre diputacions per facilitar la participació en aquestes activitats dels centres d'ensenyament d'arreu del país. El conveni preveu que les diputacions contribueixin a finançar la despesa dels centres per al desplaçament al palau del Parlament dels estudiants que participin en aquestes activitats. El signaran dimarts a la tarda la presidenta, Núria de Gispert, i els presidents de les diputacions, Salvador Esteve (Barcelona), Joan Giraut (Girona), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Reñé (Lleida).