Notícies

Constituïdes les comissions d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política i sobre Spanair

Dilluns, 3 de novembre de 2014. Palau del Parlament

Fernàndez presidint la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

Núria de Gispert ha presidit aquest migdia la constitució de les comissions d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política i sobre la fallida de Spanair. David Fernàndez (CUP) ha estat ratificat com a president de la primera comissió, creada arran del cas Pujol, amb els vots a favor de tots els grups, tret del contrari del PPC i l'abstenció de C's. Matías Alonso (C's) ho ha estat de la de Spanair per assentiment.

Primer s'ha constituït la comissió sobre la fallida de Spanair, que integren Antoni Fernández Teixidó, Roger Montañola (CiU), Oriol Amorós, Marc Sanglas (ERC), Alícia Romero, Jordi Terrades (PSC), Pere Calbó, José Antonio Coto (PPC), David Companyon, Josep Vendrell (ICV-EUiA), Matías Alonso, Inés Arrimadas (C's), Quim Arrufat i David Fernàndez (CUP).

Aquesta comissió té previst aprovar el pla de treball i les compareixences el divendres 12 de desembre, segons que ha proposat Alonso un cop ratificat com a president. Els grups poden presentar les sol·licituds de compareixença i de documentació fins al 25 de novembre a les sis de la tarda. El gener començarien les primeres compareixences, i Alonso ha expressat també la voluntat que la comissió acabi els treballs el pròxim període de sessions, és a dir, no més tard del 31 de juliol.

Tot seguit s'ha constituït la comissió relativa al frau i l'evasió fiscals i la corrupció política, integrada per Meritxell Borràs, Roger Montañola (CiU), Oriol Amorós, Sergi Sabrià (ERC), Maurici Lucena, Jordi Terrades (PSC), Josep Enric Millo, Santi Rodríguez (PPC), Joan Mena, Marc Vidal (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa, José María Espejo-Saavedra (C's), Quim Arrufat, Isabel Vallet i David Fernàndez (CUP).

L'objecte d'aquesta comissió és "avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les diverses modalitats de frau, evasió i elusió fiscal; determinar les pràctiques de corrupció en contextos de contractació i concertació publicoprivada, i escatir les responsabilitats polítiques i institucionals en les darreres dècades".

David Fernàndez, que ha assegurat que tindrà una dedicació gairebé exclusiva a la comissió, ha proposat fer la pròxima reunió el dilluns 17 de novembre per aprovar el pla de treball, que ha d'incloure la documentació requerida i les compareixences. Amb aquest objectiu ha proposat als grups que li facin arribar les propostes de pla de treball fins al divendres 14 de novembre. També els ha proposat estudiar la incorporació d'experts a la comissió.

Abans d'acabar els treballs, totes dues comissions hauran d'elaborar un dictamen amb les conclusions, que el ple haurà de debatre i votar.

La comissió sobre Spanair, la van sol·licitar tots els grups el juliol pel procediment de creació automàtica, que comporta la creació obligada d'una comissió sense que l'hagi d'acordar el ple. La del frau i la corrupció, la van sol·licitar ERC, ICV-EUiA i la CUP, i el ple va acordar-ne la creació per unanimitat el 2 d'octubre.

Aquesta legislatura hi ha hagut dues comissions d'investigació més que ja van acabar els treballs, sobre les caixes i sobre la gestió de l'àmbit sanitari.