Notícies

El Parlament rebutja "de manera definitiva" l'ús del 'fracking' i dóna via lliure a la tramitació del projecte de llei de la propietat compartida i la propietat temporal

Dimecres, 1 d'octubre de 2014. Palau del Parlament

Els diputats votant les conclusions de la comissió d'estudi del 'fracking'

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda les conclusions de la comissió d'estudi del 'fracking', amb què, per 109 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP) i 19 en contra (PPC), el Parlament "rebutja de manera definitiva" l'ús de tècniques de fracturació hidràulica. El ple també ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el projecte de llei d'incorporació de la propietat temporal i la propietat compartida al llibre cinquè del codi civil, en rebutjar les emenes a la totalitat que hi havien presentat el PPC i C's.

La cambra "rebutja de manera definitiva" l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica ('fracking'), ja que aquesta pràctica és "agressiva amb el consum de recursos" i comporta "una greu amenaça per a la preservació del paisatge i les potencialitats pròpies dels territoris rurals, i una opció perillosa per als recursos naturals del territori".

Les conclusions reflecteixen així mateix que "en la planificació energètica de Catalunya no s'ha de tenir en compte" el 'fracking' com a font potencial d'energia i que aquesta tècnica és la "causa de terratrèmols", i també insten el govern a demanar al ministeri d'indústria espanyol que no autoritzi les sol·licituds que tramita una empresa extractora i que afecten municipis de Catalunya i l'Aragó.

Les conclusions 3 i 11, que s'han votat separadament a petició de C's, han estat aprovades per 100 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 28 en contra (PPC i C's). Aquests punts plantegen que la Generalitat reformi lleis o demani la delegació de competències per tenir un paper més determinant en l'autorització, el control de la investigació i l'explotació de jaciments d'hidrocarburs del subsòl, i recomanen al govern que elabori un informe sobre l'efecte en la sobirania de Catalunya del futur acord de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea.

Al debat hi han intervingut Cristina Bosch (CiU), Marc Sanglas (ERC), Jordi Terrades (PSC), Maria José Cuevas (PPC), Salvador Milà (ICV-EUiA), Inés Arrimadas (C's) i Quim Arrufat (CUP).

Propietat temporal i propietat compartida
El conseller de justícia, Germà Gordó, ha presentat el projecte de llei que regula l'accés a l'habitatge temporal i el compartit i els incorpora al llibre cinquè del codi civil. Gordó ha explicat que la iniciativa pretén "pal·liar el problema de l'endeutament per adquisició d'habitatges" i dinamitzar el mercat del sector. Els béns immobles en són l'objectiu principal, però el text s'estén també als béns mobles registrats, delimita el règim jurídic d'aquestes dues modalitats de propietat i les incorpora al codi civil.

Les esmenes de retorn, presentades pel PPC i C's, han estat rebutjades per 28 vots a favor (PPC i C's), 100 en contra (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA) i 3 abstencions (CUP), de manera que la cambra continuarà ara tramitant la iniciativa en comissió.

Al debat hi han intervingut Sergio Santamaría (PPC) i Carmen de Rivera (C's), que han presentat les esmenes, i Elena Ribera (CiU), Roger Torrent (ERC), Juli Fernandez (PSC), Salvador Milà (ICV-EUiA) i Isabel Vallet (CUP).

Interpel·lacions
La sessió ha continuat amb les interpel·lacions als consellers sobre el suport a la innovació en els processos productius (ERC), les polítiques públiques amb relació a l'economia col·laborativa (ERC), la gestió econòmica del govern (C's) i els casos de legionel·losi (PPC).