Notícies

El ple elegeix els membres de la comissió de control de les consultes populars i aprova la llei d'impostos ambientals

Dimecres, 1 d'octubre de 2014. Palau del Parlament

Els diputats votant l'elecció dels membres de la comsisió de control de les consultes populars

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El ple ha elegit, aquest matí, els set membres de la comissió de control de les consultes populars per 86 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP). Els grups del PSC, el PPC i C's no han participat a la votació.

Durant la sessió també s'ha aprovat la llei de creació de tres impostos ambientals, per 70 vots a favor (CiU i ERC), 19 en contra (PPC) i 44 abstencions (PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP). El ple ha començat amb la sessió de control, que s'ha centrat en les preguntes sobre la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

Els set designats per formar part de la comissió de control de les consultes populars no referendàries són Mercè Barceló, catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona; Joaquim Brugué, catedràtic de ciència política i de l'administració de la Universitat Autònoma de Barcelona; Alfonso González, doctor en dret per la Universitat Rovira i Virgili; Miquel Martín, catedràtic de dret civil de la Universitat de Girona; Marc Marsal, llicenciat en dret per la Universitat Pompeu Fabra; Jordi Matas, catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona, i Benet Salellas, llicenciat en dret per la Universitat de Girona.

Abans de la votació dels membres de la comissió de control, el ple ha votat sobre el manteniment d'aquest punt a l'ordre del dia del ple, ja que els grups del PSC, el PPC i C's n'han demanat la retirada després que el Tribunal Constitucional hagi suspès cautelarment la llei de consultes. El ple, que és l'únic òrgan de la cambra que pot alterar l'ordre del dia de la sessió un cop aquest ja ha estat convocat, ha decidit per 86 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) i 44 en contra (PSC, PPC i C's) mantenir-l'hi.

Al debat hi han intervingut els diputats Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC), Maurici Lucena (PSC), Enric Millo (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP). Els diputats del PSC i del PPC no han participat en la votació dels membres de la comissió de control i els de C's, que tampoc hi han participat, han abandonat el saló de sessions abans de la votació.

La comissió de control és l'òrgan que ha de vetllar perquè les consultes populars no referendàries s'ajustin als principis, les regles i els requisits que estableix la llei de consultes, aprovada pel Parlament el 19 de setembre.

Ara, un cop designats pel ple, el president de la Generalitat ha de nomenar-los per decret. A continuació, els membres de la comissió de control, que es renoven a l'inici de cada legislatura, han d'elegir el president i el secretari en la sessió constitutiva de l'òrgan durant els quinze dies posteriors al seu nomenament.

Aprovada la llei d'impostos ambientals
El ple ha aprovat la llei que crea impostos sobre l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial, sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera produïda per la indústria, i sobre les nuclears. La llei s'ha aprovat per 70 vots a favor (CiU i ERC), 19 en contra (PPC) i 44 abstencions (PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP).

L'impost sobre l'aviació grava l'emissió d'òxids de nitrogen de les aeronaus en vols comercials de passatgers durant les fases de rodada d'entrada i de sortida, d'enlairament i d'aterratge, en aeròdroms de municipis declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric; el segon impost grava les emissions d'òxids de nitrogen, de diòxid de sofre, de partícules i de carboni orgànic total que es generen en instal·lacions industrials o en instal·lacions de combustió.

Pel que fa a l'impost sobre nuclears, s'han aprovat esmenes subsegüents al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries presentades per CiU i ERC i que modifiquen l'impost perquè en lloc de gravar la producció termonuclear d'energia elèctrica, es gravi l'ús de combustible nuclear per produir energia elèctrica. La resta d'esmenes, del PSC, el PPC, ICV-EUiA i C's han estat rebutjades.

En el debat hi han intervingut els diputats Antoni Fernández Teixidó (CiU), Marc Sanglas (ERC), Jordi Terradas (PSC), José Antonio Coto (PPC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), José Manuel Villegas (C's) i Quim Arrufat (CUP).

La consulta centra la sessió de control
La consulta sobre el futur polític de Catalunya, que el president va convocar pel dia 9 de novembre, i la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria han centrat la major part de preguntes dels grups durant la sessió de control. Miquel Iceta (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP) han preguntat al president sobre les conseqüències de la suspensió i els passos que el govern hauria de seguir a partir d'ara. En canvi, Jordi Turull (CiU) ha preguntat a Artur Mas sobre l'evolució de l'economia catalana i el paper de l'estat espanyol en aquesta evolució, i Oriol Junqueras (ERC) sobre el recurs d'inconstitucionalitat contra el decret de pobresa energètica, tot i que tots dos han fet referència al recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes.

Abans de les preguntes a Mas, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el pressupost de l'estat per al 2015, el pla de joventut que prepara el govern, i l'arranjament de la travessia urbana de la NII al pas per Badalona (CiU); les actuacions jurídiques del govern espanyol respecte a la consulta, els brots de legionel·losi al Vallès, i el nou medicament de l'hepatitis C (ERC); l'alerta per legionel·losi i l'educació infantil (PSC); la política pressupostària del govern i els impagaments a les entitats del sector social (PPC); els casos de legionel·losi (ICV-EUiA); el pagament del deute a les farmàcies i les entitats del tercer sector (C's), i la lluita contra la pobresa i el pagament dels interessos del deute (CUP).