Notícies

El Parlament lliura dimarts la medalla d'honor en categoria d'or a Josep Carreras

Dilluns, 8 de setembre de 2014. Palau del Parlament

Josep Carreras en una fotografia de l'any 2011

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà demà, dimarts, a dos quarts de set del vespre, a la sala auditori, l'acte de lliurament de la medalla d'honor en categoria d'or, la màxima distinció de la institució, al tenor Josep Carreras. L'acte obrirà els actes institucionals de l'Onze de Setembre, i hi intervindran els presidents del Parlament i la Generalitat, Núria de Gispert i Artur Mas.

L'acte començarà amb la glossa del guardonat a càrrec de Ciril Rozman, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i exvicepresident i patró de la Fundació Josep Carreras, i del periodista Xavier Bosch. A continuació, la presidenta lliurarà la medalla a Carreras, que tot seguit s'adreçarà als assistents. L'acte continuarà amb els parlaments de de Gispert i Mas i l'actuació musical del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que interpretarà 'Coro a bocca chiusa' ('Madama Butterfly'), de Giacomo Puccini, 'Coro di schiavi ebrei' ('Nabucco'), de Giuseppe Verdi, i 'L'emigrant', d'Amadeu Vives, i acabarà amb la interpretació de l'himne nacional.

A l'acte hi assistiran membres de la mesa, presidents i portaveus dels grups parlamentaris i altres diputats, membres del govern i representants d'institucions i entitats cíviques, socials, culturals i econòmiques del país.

La mesa, a proposta de la presidenta, va aprovar per unanimitat el juliol atorgar a Carreras la medalla d'honor per "la seva rellevant carrera artística" i per "l'acció cívica de profund impacte social duta a terme mitjançant la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, que va crear fa un quart de segle". L'acord de concessió també destaca que "amb el conreu del seu talent i amb el seu testimoni vital, Carreras projecta universalment els valors de l'esforç, de l'excel·lència i de la solidaritat".

La medalla d'honor
La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010); l'exfutbolista i entrenador Josep Guardiola (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012), i l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga (2013).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la I legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.

Josep Carreras
Carreras va néixer a Barcelona el 1946, ciutat on va cursar estudis musicals i va iniciar la carrera professional, al Gran Teatre del Liceu. Ha cantat als teatres i festivals més importants del món. El seu repertori inclou més de seixanta papers operístics i més de sis-centes peces musicals dels més diversos estils, i la seva discografia, més de cent cinquanta gravacions. Ha rebut nombrosos discs d'or i platí, i premis i distincions arreu del món. El 1992 va assumir la direcció musical dels jocs olímpics de Barcelona.

El 1988, després de superar una leucèmia, va crear a Barcelona, amb el suport d'un equip de científics i empresaris i la seva família, la Fundació Josep Carreras per lluitar contra aquesta malaltia. Posteriorment, se'n van crear d'anàlogues als Estats Units, Suïssa i Alemanya. L'objectiu primordial de la fundació és aconseguir que algun dia la malaltia sigui cent per cent curable, motiu pel qual la recerca científica és un puntal de la seva activitat. Altres àmbits d'actuació de la fundació són la promoció i recerca de donants de medul·la òssia i sang de cordó umbilical, el suport a infraestructures hospitalàries, l'atenció a pacients i familiars, la formació i la sensibilització.

Des que la va crear, Carreras compagina les seves activitats professionals amb la presidència de la fundació, i organitza concerts per contribuir activament a finançar-ne els projectes.