Notícies

El ple modifica la llei de les ILP per accelerar-ne el primer debat i reforçar la intervenció dels promotors

Dimecres, 11 de juny de 2014. Palau del Parlament

Diputats votant la proposició de llei

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El ple ha aprovat avui per unanimitat la modificació de la llei de la iniciativa legislativa popular perquè les ILP que assoleixin les 50.000 signatures necessàries arribin al primer debat plenari en un termini de quatre mesos, i perquè els seus promotors intervinguin més en la tramitació. Aquest matí la cambra també ha fet la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat, que ha tingut com a tema estrella l'abdicació del rei Joan Carles I i el debat sobre la monarquia, i les relacions amb Catalunya.

A la sessió de control, el president de la Generalitat ha respost les preguntes que li han formulat Jordi Turull (CiU), sobre la reactivació econòmica; Lluís Salvadó (ERC), sobre la 'llei Wert' i el català a l'escola, i sobre el debat de la monarquia; Pere Navarro (PSC), sobre l'atur; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), sobre les relacions de Catalunya amb el pròxim rei Felip VI; Joan Mena (ICV-EUiA), sobre l'abdicació del rei i la reivindicació d'un referèndum sobre monarquia o república a tot l'estat; Albert Rivera (C's), sobre el presumpte espionatge a mossos d'esquadra, i David Fernàndez (CUP), sobre l'abdicació i la figura del rei, i l'assistència de Mas a la proclamació de Felip VI.

Al seu torn, els consellers han respost preguntes sobre la connexió amb metro de l'aeroport de Barcelona-el Prat, les mesures de suport a la infància durant els mesos d'estiu, i les darreres dades turístiques (CiU); el desallotjament de Can Vies, i la proposta de decret de la Comissió Europea de regulació de l'agricultura ecològica (ERC); el tancament d'empreses i el de la planta d'Schott Ibérica a Sant Adrià de Besòs, i la situació de les persones discapacitades i els centres especials de treball (PSC); la neutralitat política i la imparcialitat de les administracions públiques, i el transport escolar (PPC); el copagament dels serveis socials, i les prospeccions marines a la costa nord (ICV-EUiA), i la reunió del conseller d'economia amb el síndic major de comptes amb relació a Spanair (C's).

Modificació de la llei de les ILP
El ple ha aprovat per unanimitat la proposició de llei presentada pel PSC que modifica la llei de la iniciativa legislativa popular, per "fer un pas més enllà demostrant que la participació ciutadana és una peça clau en el funcionament del sistema democràtic", tal com subratlla l'exposició de motius. Les tres esmenes que restaven vives, una del PSC i dues d'ICV-EUiA, han estat rebutjades.

La diputada Eva Granados (PSC), com a relatora, ha estat l'encarregada de presentar els treballs de la comissió a la tramitació d'aquesta modificació legislativa, i ha intervingut també en nom del seu grup al debat, en què també han pres part David Bonvehí (CiU), Gemma Calvet (ERC), Santi Rodríguez (PPC), Marta Ribas (ICV-EUiA), Carina Mejías (C's) i Quim Arrufat (CUP).

Amb aquesta modificació, les ILP que després dels tràmits pertinents assoleixin les cinquanta mil signatures necessàries, s'hauran de sotmetre al debat de totalitat al ple en un termini màxim de quatre mesos des de l'endemà que la mesa rebi la certificació de les firmes. A més, també és previst que les ILP que ja estan en disposició de ser objecte del debat de totalitat, quan la nova llei entri en vigor se substanciïn en el termini de sis mesos.

La proposició també incorpora noves facultats d'actuació i d'intervenció als promotors de les ILP. Així, al debat de totalitat, els promotors podran intervenir de nou després que els grups defensin les esmenes a la totalitat, si n'hi ha; si la proposició continua la tramitació en comissió, els promotors podran proposar compareixences ─a banda de ser també compareixents─, i un d'ells podrà assistir a la primera reunió de la ponència i assessorar-la quan aquesta ho requereixi; i el debat final al ple començarà també amb la intervenció dels promotors.

Fins ara, les ILP que estaven en disposició de ser objecte del debat de totalitat, arribaven al ple quan la junta de portaveus ho acordava, sense un termini preestablert, com passa amb qualsevol altra iniciativa legislativa. Pel que fa a la intervenció dels promotors, només es preveia en la presentació de la proposició a l'inici del debat de totalitat, la possibilitat també a l'inici del debat final al ple, i com a possibles compareixents durant la tramitació en comissió, més enllà de la seva potestat de sol·licitar la retirada de la iniciativa en qualsevol moment.

Des de l'any 1995, s'han aprovat quatre lleis fruit d'iniciatives legislatives populars (llei de suport a les seleccions catalanes, llei reguladora de la incineració de residus, llei de creació de llars d'infants de qualitat, i la llei que prohibeix les curses de toros). Actualment, s'està tramitant en comissió la ILP de la renda garantida de ciutadania, que ja va superar el debat de totalitat el març, i n'hi ha tres més en disposició d'anar al debat de totalitat: sobre mesures urgents per a l'habitatge (2008), sobre la llei electoral (2010) i sobre els pagaments a la gran dependència, presentada aquesta legislatura.

Interpel·lacions
Al ple d'aquest matí també s'han substanciat dues interpel·lacions, sobre la reconfiguració del mapa comunicatiu (CUP) i sobre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural (PPC).