Notícies

El ple aprova la llei de l'impost sobre dipòsits bancaris i designa Turull, Rovira i Herrera per defensar al Congrés la cessió de la competència per convocar el referèndum

Dimecres, 26 de març de 2014. Palau del Parlament

Herrera, Turull i Rovira al saló de sessions després de ser designats

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El ple ha aprovat, aquest matí, la llei de l'impost sobre dipòsits en entitats de crèdit, amb els vots de tots els grups tret del PPC i C's. La sessió també ha designat els diputats Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) perquè el 8 d'abril vinent defensin al Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica per delegar a la Generalitat la competència per convocar el referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

La llei s'ha aprovat per 104 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 26 en contra (PPC i C's). En canvi, les esmenes del PSC, del PPC i d'ICV-EUiA han estat rebutjades.

La llei sobre dipòsits bancaris crea un tribut propi de la Generalitat de naturalesa directa que grava els dipòsits constituïts pels clients en les entitats de crèdit que tinguin la seu central, sucursals o oficines operatives a Catalunya. L'impost, que hauran de pagar les entitats de crèdit, no podrà repercutir en els clients, i el gestionarà i recaptarà l'Agència Tributària de Catalunya.

La norma estableix tres trams impositius d'acord amb els diners que en forma de dipòsits de tercers gestionen les entitats: fins a 150 milions d'euros, del 0,3 per cent; entre 150 i 600 milions, del 0,4 per cent, i més de 600 milions, del 0,5 per cent. Les entitats de crèdit podran obtenir deduccions per cada oficina oberta a Catalunya i pels imports destinats a finalitats d'utilitat pública o obra social, i podran ser sancionades en cas d'infracció.
La diputada Montserrat Ribera (CiU) ha estat l'encarregada de presentar el projecte, en el debat del qual han intervingut també els diputats Pere Aragonès (ERC), Alícia Romero (PSC), José Antonio Coto (PPC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), Jordi Cañas (C's) i David Fernàndez (CUP).

Delegació de la competència per convocar el referèndum
El ple ha designat per 84 vots a favor, 16 en contra i 31 abstencions, la votació era electrònica i secreta, a Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) com, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) com a diputats per defensar al Congrés la proposició de llei orgànica per delegar a la Generalitat la competència per convocar el referèndum sobre el futur polític de Catalunya, i M. Mercè Jou (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Dolors Camats (ECV-EUiA) com a suplents per defensar el text al Congrés dels Diputats en cas que algun dels titulars no ho pogués fer.

Abans de la votació han intervingut al debat els diputats Pere Vila (CiU), Lluís Salvadó (ERC), Maurici Lucena (PSC), Santi Rodríguez (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP).

El 16 de gener el ple va aprovar la proposta per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, per 87 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i els diputats del PSC Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena), 43 en contra (els 16 diputats del PSC restants, PPC i C's) i 3 abstencions (CUP).

El text planteja una proposició de llei orgànica d'un únic article perquè, mitjançant l'article 150.2 de la constitució espanyola, es delegui a la Generalitat "la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s'acordin amb el govern de l'estat". Així mateix, estableix que la convocatòria l'ha de fer el govern de la Generalitat i s'ha de celebrar abans que acabi l'any.