Notícies

Els grups proposen formalment que Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera defensin al Congrés dels Diputats el traspàs de la competència per convocar el referèndum

Divendres, 21 de març de 2014. Palau del Parlament

El ple va votar el passat 16 de gener aquesta proposta per portar al Congrés

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Els grups de CiU, ERC i ICV-EUiA han registrat, aquest matí, la proposta conjunta perquè els diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera defensin al Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, un debat previst per al 8 d'abril.

Els grups també proposen com a diputats suplents, Mercè Jou (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA) perquè defensin la proposició de llei orgànica a les corts espanyoles en cas que algun dels titulars no ho pogués fer. Ara el ple haurà de designar els diputats dimecres al migdia.

El reglament del Parlament estableix, a l'article 154, que la cambra "designa els diputats, fins a un màxim de tres, que han de defensar les proposicions de llei al Congrés dels Diputats". En aquest sentit, la mesa i la junta de portaveus van acordar, dimecres, que fossin els grups de CiU, d'ERC i d'ICV-EUiA els qui defensessin la proposició de llei al Congrés.

La proposta per presentar a la mesa del Congrés la proposició de llei orgànica per convocar el referèndum es va aprovar al ple del 16 de gener per 87 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i els diputats del PSC Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena), 43 en contra (els 16 diputats del PSC restants, el PPC i C's) i 3 abstencions (CUP).

El text planteja una proposició de llei orgànica d'un únic article perquè, mitjançant l'article 150.2 de la constitució espanyola, es delegui a la Generalitat "la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s'acordin amb el govern de l'estat". També fixa que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que s'ha de celebrar abans que s'acabi aquest 2014.