Notícies

El Parlament acull el lliurament del premi ICIP Constructors de Pau 2013 a Jovan Divjak

Dilluns, 17 de març de 2014. Palau del Parlament

Divjak intervenint després de recollir el premi, amb Simó, Grasa i Vila

Parlament de Catalunya. 2014

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest vespre el lliurament del premi ICIP Constructors de Pau 2013 a l'exmilitar Jovan Divjak pel seu paper al setge de Sarajevo. El guardonat ha cridat els líders mundials a utilitzar del seu "poder il·limitat" per combatre les desigualtats i defensar els drets humans. Anna Simó, que ha presidit l'acte, ha remarcat el "compromís personal" de Divjak amb Sarajevo, i ha reivindicat el Parlament com un espai de diàleg i defensa dels valors de la pau.

Divjak ha recordat les persones que pateixen cada dia a causa de la fam, la guerra i les malalties, i ha assegurat que als "grans països productors d'armes no els agrada la pau permanent". "Si guanyem els defensors de la pau, els exèrcits no tindrien sentit, i els seus finançadors perdrien poder", ha asseverat. A l'últim, ha afirmat que la lluita per la "pau duradora" és "l'únic sentit de l'existència humana".

Josep Maria Terricabras, en nom del jurat, ha explicat que l'exmilitar ha estat premiat pel seu coratge a l'hora de desobeir les ordres de l'exèrcit iugoslau i defensar Sarajevo durant el setge de la guerra dels Balcans, pel seu compromís amb la convivència multiètnica a Bòsnia i per la seva tasca d'escolarització dels infants víctimes de la guerra.

La vicepresidenta primera ha definit Divjack com un "home culte, senzill i investit d'autoritat", ha reivindicat la paraula com a "eina" per a la resolució de conflictes i ha remarcat el compromís de Catalunya amb la pau. Així mateix, ha fet una crida perquè la dignitat humana i la democràcia siguin murs "insalvables" arreu del món.

A l'acte també hi ha intervingut el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, que ha assegurat que els militars també poden ser constructors de la pau, com Divjack, que "va desobeir per fer la pau a la ciutat". Així, ha valorat la capacitat de l'exmilitar de ser "fidel al seu pensament i no a les ordres", i ha afirmat que "la seva tasca ens acosta cada dia més a la pau real".

A continuació, s'ha projectat un vídeo sobre el guardonat, i Manel Vila, promotor de la fundació Districte 11-City to City, n'ha llegit la glossa, en què ha destacat la "supervivència i resiliència" de la ciutat de Sarajevo durant el setge i ha assegurat que Divjak "personifica la dignitat i l'honestedat".

L'acte ha començat amb la interpretació de l'adagio d'Albinoni a càrrec de Lana Kovačević, filla de refugiats bosnians a Catalunya, i hi han assistit l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall; els secretaris segon i quart, Pere Calbó i David Companyon; els diputats Begoña Montalban, Anna Figueras (CiU), Jordi Solé (ERC), Celestino Corbacho (PSC), Rafael Luna (PPC), Lorena Vicioso (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP), i l'ambaixadora de Bòsnia i Hercegovina a l'estat espanyol, Jasna Krivosic.