Notícies

El Parlament aprova la prohibició total de l'ús de pilotes de goma a partir del 30 d'abril de 2014

Dimecres, 18 de desembre de 2013. Palau del Parlament

Un moment de la votació de les conclusions de la comissió

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda les quanta-vuit conclusions de la comissió d'estudi dels models de seguretat i ordre públic i de l'ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, entre les quals la que prohibeix totalment l'ús de pilotes de goma a partir del 30 d'abril de 2014, que ha estat aprovada per 76 vots a favor (CiU, ERC i C's), 30 en contra (PPC i ICV-EUiA) i 22 abstencions (PSC i CUP).

De les quaranta-vuit conclusions, nou han estat aprovades per unanimitat. La resta ho han estat amb majories diverses, i només CiU ha votat a favor de totes.

Algunes de les altres conclusions demanen que es revisin els procediments actuals respecte a l'ús d'armes que disparen projectils, plataformes d'aigua i gasos lacrimògens; que es redacti un protocol d'indemnitzacions per a les víctimes d'actuacions policials quan s'acrediti responsabilitat administrativa i s'apliqui retroactivament als afectats per pilotes de goma o altres eines de contenció; que s'elabori una llei de l'espai públic; que quan calgui s'empri la web d'identificació de persones que presumptament han exercit la violència urbana; que es revisi l'actual model de seguretat pública per millorar la funció de servei públic i el prestigi del cos de mossos d'esquadra; que el número d'operatiu policial i d'identificació professional dels agents sigui clarament visible, o més formació específica per als agents en mediació, persuasió i resolució pacífica de conflictes.

La comissió, creada per acord del ple el 27 de febrer, es va constituir el 26 d'abril i va aprovar les conclusions el 8 de novembre. Presidida pel Celestino Corbacho i integrada per diputats de tots els grups, s'ha reunit dotze vegades i ha escoltat trenta compareixents.

Lluís Guinó (CiU), Gemma Calvet (ERC), Ferran Pedret (PSC), Pere Calbó (PPC), Jaume Bosch (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa (C's) i David Fernàndez (CUP) han intervingut al debat, que ha estat seguit des de la tribuna de públic per Ester Quintana.

Rebutjada la proposició sobre les àrees de promoció de l'economia urbana

En la sessió d'aquesta tarda el ple també ha fet el debat i la votació de la proposició de llei del PSC de regulació de les àrees de promoció de l'economia urbana, que ha rebutjat en aprovar les esmenes a la totalitat que hi havien presentat CiU i el PPC.

La iniciativa proposava crear aquest tipus d'àrees, inspirades en els Business Improvement Districts britànics i nord-americans, per gestionar zones de promoció econòmica urbana mitjançant un sistema de col·laboració entre els sectors públic i privat a partir d'acords entre l'administració i la comunitat empresarial d'una zona definida, amb la finalitat d'emprendre accions de promoció econòmica i de millora de l'entorn.

Al debat de la proposició, que ha presentat Montserrat Capdevila (PSC), hi han intervingut Xavier Crespo (CiU), Oriol Amorós (ERC), Rafael Luna (PPC), Joan Mena (ICV-EUiA), Inés Arrimadas (C's) i Quim Arrufat (CUP).

La cambra també substancia aquesta tarda totes les interpel·lacions incloses a l'ordre del dia. El ple es reprendrà demà a dos quarts de deu del matí amb el debat i la votació de les sis mocions.