Notícies

La consulta i els pressupostos per al 2014 centren la darrera sessió de control de l'any

Dimecres, 18 de desembre de 2013. Palau del Parlament

El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

L'acord per la pregunta i la data de la consulta sobre el futur de Catalunya i els pressupostos per al 2014, que no es podran aprovar aquest ple, han centrat la darrera sessió de control de l'any al president de la Generalitat, Artur Mas. La cambra també ha debatut al ple, que ha començat aquest matí, el projecte de llei de modificació del llibre cinquè del codi civil, que seguirà la tramitació parlamentària, ja que els grups no hi han presentat cap esmena a la totalitat.

El ple, que ha començat a les deu del matí, és el darrer previst en aquest període de sessions i el primer després de l'acord de dijous entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP sobre la data i la pregunta de la consulta.

A la sessió de control, el president de la Generalitat ha respost les preguntes de Jordi Turull (CiU), sobre l'acord per celebrar la consulta el 9 de novembre; Oriol Junqueras (ERC), sobre la necessitat d'assolir acords transversals en diverses matèries; Pere Navarro (PSC), sobre les mesures econòmiques per afrontar l'atur; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), sobre la convocatòria de la consulta en el cas que no hi hagi cap empara legal; Joan Mena (ICV-EUiA), sobre si el govern serà combatiu perquè es faci la consulta i per lluitar contra la pobresa; Albert Rivera (C's), sobre si el govern convocarà eleccions anticipades si no pot convocar la consulta, i Quim Arrufat (CUP), sobre la transparència en algunes partides del projecte de llei de pressupostos.

Abans, els consellers han respost les preguntes dels grups, sobre: la inserció dels perceptors de la renda mínima d'inserció; el projecte de llei del voluntariat; les infraestructures ferroviàries d'alta velocitat (CiU); el futur d'Alstom; el protocol de detecció d'infants en risc de malnutrició (ERC); les polítiques de seguretat promogudes pel govern de l'estat; el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (PSC); la sentència del Tribunal Suprem sobre la llengua vehicular a l'escola; la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (PPC); la iniciativa legislativa popular de la renda garantida (ICV-EUiA); la intenció d'elaborar un cens electoral per a la consulta (C's); les xifres de cronificació de l'atur, i l'augment de la precarietat (CUP).

El ple tenia previst aprovar aquesta setmana els projectes de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2014 i de mesures fiscals i financeres. A l'últim moment, però, tots dos punts han caigut de l'ordre del dia, ja que la mesa ha admès a tràmit la petició del PPC de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. La petició és perquè el consell es pronunciï sobre l'adequació a la constitució i l'estatut d'alguns articles de tots dos projectes i en paralitza la tramitació. El consell disposa ara d'un mes per emetre dictamen.

Llibre cinquè del codi civil
El conseller de justícia, Germà Gordó, ha presentat el projecte de llei de modificació del llibre cinquè del codi civil, relatiu als drets reals. El text seguirà la tramitació parlamentària, ja que els grups no hi han presentat cap esmena a la totalitat.

El projecte modifica algunes regulacions de la llei incloses en els capítols tercer i cinquè per evitar conflictes d'interpretació en temes com ara la delegació de vot a les juntes de propietaris; incorpora algunes noves tecnologies com a mecanismes per fer notificacions i requeriments, i especifica el procediment per reclamar despeses comunes per resoldre els problemes que aquesta qüestió havia plantejat als tribunals de justícia.

Al debat hi han intervingut Elena Ribera (CiU), Pere Aragonès (ERC), Ferran Pedret (PSC), María José Garcia Cuevas (PPC), Salvador Milà (ICV-EUiA), Carmen de Rivera (C's) i Isabel Vallet (CUP).