Notícies

El ple aprova les conclusions de la comissió d'investigació de sanitat amb els vots de CiU i el PSC

Dijous, 7 de novembre de 2013. Palau del Parlament

Les conclusions s'han aprovat amb els vots de CiU i el PSC

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda, amb els vots a favor de CiU i el PSC, les conclusions de la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari i les relacions entre el sector públic sanitari i les empreses. ERC s'ha abstingut, mentre que ICV-EUiA, C's i la CUP han votat en contra de les conclusions, cosa que també ha fet el PPC, tot i que ha votat a favor d'alguna.

De tot el dictamen elaborat per la comissió d'investigació la cambra només ha rebutjat un apartat relatiu a presumptes pagaments irregulars a determinades persones de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de Barcelona. Només CiU ha votat a favor d'aquest punt, mentre que el PSC ho ha fet en contra, com els altres de grups de l'oposició, a excepció d'ERC, que s'ha abstingut.

En les conclusions aprovades el Parlament reconeix l'"excel·lència" del sistema sanitari català i la "bondat d'un model d'èxit", i agraeix públicament la tasca dels professionals sanitaris, que "en aquest entorn de crisi i d'empitjorament de les condicions laborals no han permès que la qualitat de la feina i l'excel·lència clínica empitjoressin".

Així mateix, el Parlament planteja la necessitat de dur a terme "reformes estructurals" per restablir la confiança, i aposta per incrementar els mecanismes de control, de rendició de comptes i de transparència pel que fa a la gestió i els processos de contractació de serveis o a l'adquisició de béns per part dels centres sanitaris del sector públic de la Generalitat. Respecte als centres privats que obtenen finançament del Servei Català de la Salut, es proposen canvis normatius per obligar-los a ser transparents en la gestió econòmica i contractual.

A més, la cambra reclama al govern que presenti en tres mesos una reforma urgent del règim d'incompatibilitats, especialment en l'àmbit de la gestió pública sanitària, amb independència del tipus d'ens, i que redacti un codi ètic i de sostenibilitat per al sector sanitari.

El 13 de febrer el ple va aprovar per unanimitat la creació de la comissió, que sol·licitaven els grups del PSC, el PPC, ICV-EUiA i C's, i es va constituir el 12 d'abril. A la comissió, presidida per Meritxell Borràs (CiU), hi han comparegut trenta-tres persones en diversos blocs, relatius a: la relació entre el Servei Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i el grup Serhs; l'ajuntament de Reus i el grup Innova; la gestió de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; la gestió de la Corporació Salut del Maresme i la Selva, i experts, membres del govern o persones que han tingut responsabilitats a l'administració.

Al debat de les conclusions hi han intervingut Albert Batet (CiU), Alba Vergés (ERC), Jordi Terrades (PSC), Jordi Roca (PPC), Marc Vidal (ICV-EUiA), José Manuel Villegas (C's) i Isabel Vallet (CUP).