Notícies

Dilluns es constitueix el Parlament universitari, que durant una setmana convertirà estudiants en diputats

Divendres, 12 de juliol de 2013. Palau del Parlament

Una imatge del ple de la setmana del Parlament universitari del 2012

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Dilluns que ve arrenca una nova edició de la setmana del Parlament universitari que durant cinc dies convertirà en 'diputats' més d'un centenar de joves de les diferents universitats del territori. Durant una setmana, els joves, que formaran grups parlamentaris emulant l'actual arc polític de la cambra, viuran en primera persona el procés que se segueix per constituir el Parlament, elegir el president del govern, elaborar una llei, presentar una resolució, una moció i una declaració institucional, fer compareixences i rodes de premsa.

El Parlament universitari, coordinat i gestionat pels serveis educatius del Parlament amb la col·laboració de les diferents universitats del país i la implicació de professorat i exestudiants, es reconeix per segon any consecutiu en l'àmbit acadèmic amb crèdits universitaris.

Dilluns a dos quarts de tres de la tarda, al saló de sessions es farà la sessió constitutiva del Parlament universitari i s'elegirà la presidència de la cambra universitària. A les quatre, la vicepresidenta primera, Anna Simó, donarà la benvinguda als nous 'diputats' que conviuran amb els reals i l'activitat parlamentària ordinària durant tota la simulació. A les cinc de la tarda els grups parlamentaris sorgits del Parlament universitari faran les primeres conferències de premsa.

Dimarts a tres quarts de deu, a la sala auditori, faran el debat d'investidura per elegir el president o presidenta de la Generalitat, que haurà de formar govern. El mateix dimarts el govern presentarà un projecte de llei sobre l'ocupació de l'espai públic, que regularà les acampades a la via pública o les manifestacions, incloses les d'escarni, i el text es començarà a debatre en comissió.

Dimecres al matí els universitaris tenen previst constituir dues comissions legislatives i dues d'estudi, sobre l'acció exterior i l'ocupació juvenil, en què s'escoltaran compareixences reals de directors generals del govern de la Generalitat. A la tarda qui compareixerà davant dels estudiants serà la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. També dimecres a la tarda els universitaris participaran en una taula rodona sobre Catalunya a l'exterior, en què participaran diputats reals.

Dijous es farà una segona taula rodona amb participació de diputats reals sobre polítiques d'ocupació juvenil.
Finalment, divendres a les onze del matí, tota la feina que els estudiants hauran fet durant la setmana, simulant la dels diputats, culminarà en un ple, presidit per Núria de Gispert, en què participaran representants dels grups parlamentaris, durant el qual es debatrà i votarà el projecte de llei i una moció, i es llegirà una declaració institucional.

Enguany a la setmana del Parlament universitari hi ha inscrits 168 estudiants de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Internacional de Catalunya, Oberta de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, de Vic, de Girona, Politècnica de Catalunya i de Lleida, a més de les de les Balears, d'Alacant, de València i d'Almeria.

Són estudiants de carreres molts diverses: dret, economia i empresa, ciències jurídiques i polítiques, comunicació, turisme, protocol, matemàtiques, física i química, psicologia, humanitats, ciències de la salut o informàtica.

La majoria simularan la tasca dels diputats tot i que una vintena es convertiran en cronistes parlamentaris i editaran dos diaris de tendència contraposada per explicar l'activitat parlamentària que duran a terme els seus companys 'diputats'.