Notícies

El Parlament atorga la medalla d'honor a l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga

Dimarts, 9 de juliol de 2013. Palau del Parlament

La presidenta i la vicepresidenta després de la reunió d'avui de la mesa

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

La mesa, a proposta de Núria de Gispert, ha acordat atorgar enguany tres medalles d'honor del Parlament, en la categoria d'or, a l'activista social Núria Gispert i Feliu, la cuinera Carme Ruscalleda i Serra, i la biòloga Anna Veiga Lluch, amb la voluntat de reconèixer la incidència creixent de les dones en diferents àmbits de la vida pública a Catalunya i destacar alhora trajectòries vitals que són exemple del talent femení i del potencial social transformador que té.

El lliurament de la màxima distinció de la cambra es farà el 10 de setembre al vespre, i obrirà els actes institucionals de commemoració de la diada nacional.
La mesa ha acordat atorgar la medalla d'honor en la categoria d'or a Núria Gispert i Feliu per una trajectòria vital marcada pel compromís social, que l'ha portat a participar en la política municipal, l'activisme veïnal i cívic, i en moltes iniciatives de caire solidari.

A Carme Ruscalleda se li atorga per la seva contribució a fer de Catalunya una potència de primer ordre en l'àmbit de la gastronomia, i per la defensa mediàtica que fa dels avantatges de la cuina mediterrània tradicional i de les pràctiques de nutrició saludables. Enguany es compleix el vint-i-cinquè aniversari del restaurant Sant Pau que dirigeix Ruscalleda.

Igualment, la mesa ha atorgat la medalla d'honor a Anna Veiga per la seva carrera científica en l'àmbit de la biomedicina, i concretament en el de la reproducció assistida, el tractament de l'esterilitat i el desenvolupament embrional. L'any vinent farà trenta anys de la primera fecundació 'in vitro' portada a terme a l'estat en què participà Veiga.

La presidenta, acompanyada de la vicepresidenta Anna Simó, ha dit que amb la concessió d'aquestes tres medalles d'honor es vol destacar la importància de les dones i en concret la "seva militància" en els àmbits social, de la ciència i culinari.

La medalla d'honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En edicions anteriors, hi han estat distingits el reverend Desmond Tutu (2000); el pare jesuïta Miquel Batllori i l'economista i polític Ernest Lluch, a títol pòstum (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); el premi Nobel de la pau i escultor Adolfo Pérez Esquivel (2005); el col·lectiu d'Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010), l'esportista i entrenador Josep Guardiola (2011), i Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la I legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per fer la medalla.