Notícies

El ple aprova augmentar l'impost sobre transmissions patrimonials a partir de l'1 d'agost

Dimecres, 3 de juliol de 2013. Palau del Parlament

El marcador de la votació del projecte de llei sobre l'impost de transmissions patrimonials

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El ple ha aprovat aquest matí augmentar fins al 10 per cent l'impost sobre transmissions patrimonials d'immobles a partir de l'1 d'agost. El projecte de llei del govern, que s'ha tramitat pel procediment de màxima urgència, ha estat aprovat per 102 vots favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP), 16 en contra (PPC) i 9 abstencions (C's).

Abans del debat del projecte de llei, s'ha fet la sessió de control al govern i al president de la Generalitat, que ha estat centrada en el procés del dret de decidir i els efectes de la crisi econòmica. Artur Mas ha respost les preguntes de Marta Rovira (ERC), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP) sobre el procés del dret de decidir i la consulta i d'Alícia Sánchez-Camacho (PPC) sobre aquesta qüestió i també sobre l'atur; de Jordi Turull (CiU), sobre el paper de la societat civil en la recerca d'acords amb el govern; de Pere Navarro (PSC), sobre una moció per assegurar tres àpats diaris als infants, i de Joan Herrera (ICV-EUiA), sobre els compromisos del govern amb la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social.

Abans del president, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el compromís del govern amb l'adaptació dels accessos a l'estació de metro Just Oliveras per a persones amb mobilitat reduïda, la gestió de la inaplicació de convenis de l'article 82.3, modificat pel reial decret 5/2013, i les conseqüències de la reforma de l'administració anunciada pel govern espanyol per a les institucions catalanes (totes tres de CiU); les taxes i les beques universitàries per al curs 2013-2014 i els ajuts al sector de la fruita seca (totes dues d'ERC); el rol dels diferents instruments creats en relació amb l'objectiu de celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya i l'actuació del govern davant la situació d'emergència creada a les comarques de la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà (totes dues del PSC); l'exhibició de símbols independentistes als col·legis públics catalans i l'import que el govern deu als ens locals (totes dues del PPC); les inundacions a la Vall d'Aran i el Pallars i la prevenció (ICV-EUiA); l'exhibició de banderes estelades en alguns centres escolars públics de Catalunya (C's) i la situació del sector de l'ensenyament superior de la música a Catalunya (CUP).

Transmissions patrimonials

El ple ha aprovat la primera llei de la legislatura, sobre el tipus de gravamen aplicable a les transmissions patrimonials oneroses de béns immobles. La llei modifica aquest impost, que passa del 8 al 10 per cent a partir de l'1 d'agost. S'hi mantenen, però, els tipus aplicables a les transmissions d'habitatges de protecció pública i també a famílies nombroses, joves i persones amb discapacitat.

El projecte de llei, que ha presentat el conseller d'economia i coneixement, Andreu Mas-Colell, s'ha tramitat en lectura única, un procediment de màxima celeritat que permet que el ple aprovi una iniciativa legislativa en un únic tràmit i sense que els grups hi puguin presentar esmenes. El govern va sol·licitar la tramitació per aquesta via i el ple l'ha aprovada per 82 vots a favor (CiU, ERC i ICV-EUiA), 27 en contra (PP i C's) i 22 abstencions (PSC i CUP). El reglament permet la tramitació en lectura única "si la naturalesa del projecte ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet". En aquest cas, es tractava d'un projecte de llei amb un sol article.

Al marge del conseller, al debat hi han intervingut els diputats Antoni Fernàndez-Teixidó (CiU), Pere Aragonès (ERC), Maurici Lucena (PSC), Pere Calbó (PPC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), Jordi Cañas (C's) i David Fernàndez (CUP).

Interpel·lacions

Aquest matí també s'han substanciat dues interpel·lacions. El conseller d'interior, Ramon Espadaler, n'ha respost una de CiU sobre l'ocultació o dissimulació del rostre en l'espai públic i les mesures que s'han d'adoptar en matèria de seguretat pública, i el de cultura, Ferran Mascarell, una altra de CiU, sobre l'estat de la llengua catalana i el seu ús social, mediàtic i científic.