Notícies

El Parlament rebutja crear una comissió d'investigació sobre els casos d'espionatge amb els vots de CiU, ERC i el PSC

Dimecres, 10 d'abril de 2013. Palau del Parlament

El ple ha rebutjat la creació de la comissió d'investigació

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple ha rebutjat aquesta tarda, per 38 vots a favor (PPC, ICV-EUiA i C's), 88 en contra (CiU, ERC i PSC) i 3 abstencions (CUP), la creació d'una comissió d'investigació sobre els casos d'espionatge polític; ha acordat continuar tramitant una proposició de llei per modificar la llei de la iniciativa legislativa popular (ILP), i ha convalidat un decret llei de millores de la prestació econòmica per incapacitat temporal dels empleats públics.

Comissió sobre l'espionatge

El ple ha rebutjat crear cap comissió per investigar, tal com demanaven el PPC i C's, "la trama organitzada d'espionatge polític i les escoltes il·legals a Catalunya". La proposta de resolució ha obtingut els vots a favor dels grups proposants i ICV-EUiA, mentre que CiU, ERC i el PSC hi han votat en contra i els tres diputats de la CUP s'han abstingut.

La proposta, l'han presentada Sergio Santamaría (PPC) i Albert Rivera (C's), i en el debat hi ha intervingut també Lluís Guinó (CiU), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC), Jaume Bosch (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP).

Modificació de la llei

El ple ha donat via lliure a la proposició de llei del PSC per modificar la llei de les ILP, ja que CiU ha retirat l'esmena a la totalitat que hi havia presentat. La proposició té per objectiu que el debat de totalitat d'aquestes iniciatives, després que hagin estat admeses a tràmit i hagin assolit les signatures necessàries, es faci en un màxim de tres mesos un cop hagi acabat el termini de presentació d'esmenes.

En el debat de totalitat hi han intervingut Jaume Collboni (PSC), que ha presentat la proposta, i David Bonvehí (CiU), Marta Rovira (ERC), Santi Rodríguez (PPC), Marta Ribas (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP).

La cambra continuarà ara tramitant la proposició en comissió. Els grups disposen de cinc dies per demanar compareixences. Un cop fetes, o si no se'n demanen, els grups podran presentar esmenes a l'articulat per suprimir, modificar o afegir articles. Acabat el termini de presentació d'esmenes a l'articulat, s'haurà de nomenar la ponència que haurà d'elaborar l'informe sobre la proposta i ordenar les esmenes, que s'hauran de votar en comissió. Els grups es poden reservar esmenes per votar-les novament en ple, en el debat final de la proposta.

Convalidació del decret llei

El ple també ha convalidat aquesta tarda per unanimitat el decret llei 2/2013, del 19 de març, de modificació del règim de millores de la prestació econòmica per incapacitat temporal del personal al servei de l'administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes.

La vicepresidenta del govern i consellera de governació i relacions institucionals, Joana Ortega, ha presentat el decret, que amplia fins a cinc les excepcions en què el personal públic rebrà tota la retribució per incapacitat temporal. Els supòsits d'hospitalització, intervenció quirúrgica i processos oncològics s'afegeixen als d'embaràs o violència de gènere, reconeguts ja en un altre decret que la cambra va convalidar l'octubre.

En el debat hi han intervingut Annabel Marcos (CiU), Sergi Sabrià (ERC), Jaume Collboni (PSC), Manuel Reyes (PPC), Marc Vidal (ICV-EUiA), Carmen de Rivera (C's) i David Fernàndez (CUP).

El ple ha continuat amb les interpel·lacions al govern, començant per la del PSC sobre els processos de concertació amb els agents econòmics, socials i polítics amb relació a la situació de Catalunya i les possibles sortides de la crisi.