Notícies

El Parlament i la Biblioteca de Catalunya fan possible la consulta en línia del diari 'La Publicitat'

Divendres, 1 de febrer de 2013. Palau del Parlament

Portada del diari del 6 de desembre de 1932, dia que es va constituir el Parlament

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El fons digitalitzat que té el Parlament del diari 'La Publicitat', publicat a Barcelona del 1878 al 1939, ja és consultable en línia al portal obert Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA), gràcies al conveni signat per la cambra i la Biblioteca de Catalunya. Mitjançant l'acord, la biblioteca del Parlament facilita a la Biblioteca de Catalunya els documents digitalitzats perquè els incorpori a aquest portal, de lliure accés a tothom.

'La Publicidad' es va fundar a Barcelona el 1878. L'any 1922, l'adquirí el partit Acció Catalana i fou gradualment convertit en un diari en català, fins adoptar el nom 'La Publicitat'. Esdevingué el principal òrgan del catalanisme intel·lectual i hi col·laboraren escriptors com Antoni Rovira i Virgili, Pompeu Fabra, J.V. Foix o Carles Sentís, entre d'altres. També tingué articles ocasionals de destacats polítics, historiadors, crítics literaris i especialistes científics catalans. L'entrada a Barcelona de les tropes de Franco en comportà la desaparició definitiva, el gener del 1939.

A més de les capçaleres 'La Publicidad' (1878-1922) i 'La Publicitat' (1922-1939), la cambra també ha proporcionat al portal les altres variants de títols que va tenir la publicació al llarg de la seva història.

Juntament amb la versió digitalitzada, que ara és consultable en línia mitjançant el portal ARCA, el fons de la biblioteca del Parlament disposa també de l'original en paper de bona part d'aquesta publicació, gràcies a la donació que l'any 1985 va fer Josep Fornas, diputat a la I legislatura.

ARCA és un portal d'accés obert de publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalanes. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), que pretén possibilitar la consulta de les publicacions, i recuperar i preservar el patrimoni hemerogràfic, incrementar els continguts catalans a internet i promoure la cooperació entre institucions.