Notícies

Ernest Benach presideix un grup de treball de la CALRE sobre el paper de les regions a Europa

Dilluns, 29 de gener de 2007. Palazzo del Congresso Udine, Itàlia

Parlament de Catalunya. 2007

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

En la reunió del Comitè Permanent de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees a Udine (Friül-Venècia Júlia, Itàlia), Ernest Benach ha assumit la presidència del grup de treball dedicat al principi de subsidiarietat, que té per objectiu incrementar el pes de les regions en les decisions europees.

Aquest principi estableix que les actuacions a la Unió Europea es faran en l'esfera més propera al ciutadà, per tal de garantir el respecte a l'autonomia del poder inferior. L'objectiu d'aquest grup de treball és, per tant, reconèixer i integrar les regions amb competències legislatives (com Catalunya) en els processos de decisió de la UE.

Durant la reunió, els presidents han tractat del federalisme fiscal i han presentat el pla de treball conjunt "Comitè de les regions/CALRE 2007". El president Benach ha participat a la reunió com a nou president del grup de treball del principi de subsidiarietat.

L'actual tractat constitucional -en suspens des que França i Holanda no el ratifiquessin i a l'espera del posicionament de la Gran Bretanya, entre altres països- preveu mesures per aplicar aquest principi. Mentre la Carta Magna es troba en aquesta situació d'impasse, el president Benach ha plantejat la necessitat d'un gran acord institucional europeu que permeti avançar en el reconeixement del paper de les regions a la Unió, i així ho ha exposat a la resta de membres del Comitè Permanent de la CALRE. En aquest sentit, ha expressat la necessitat d'abordar aquesta qüestió a partir d'un acord entre institucions que sigui assumit pel Parlament Europeu i també per la Comissió, de manera que es pugui activar el protocol sobre subsidiarietat inclòs a la Carta Magna.

La trobada del Comitè Permanent de la Conferència a Udine va començar ahir a la nit amb un sopar oficial ofert per Alessandro Tessini, president del Consiglio Regionale della Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia, al qual també van assistir els membres del Comitè Permanent de la Conferència, entre ells, el president de la CALRE, expresident del Comitè de les Regions i president del Parlament del Land de Baden-Württemberg, Peter Straub.

El Parlament va presidir la CALRE de l'octubre del 2004 a l'octubre del 2005. La pròxima reunió del Comitè Permanent serà el mes de juny a Aaland, Finlàndia.