Notícies

El Parlament acull els lliuraments del premi Solidaritat 2011 al sindicalista Àlvar García Trabanca i de la menció especial a la revista 'La veu del carrer'

Dilluns, 6 de febrer de 2012. Palau del Parlament

La presidenta lliurant el premi a García Trabanca en presència de Bondia

Parlament de Catalunya. 2012

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest vespre l'acte de lliurament del premi Solidaritat 2011 a Àlvar García Trabanca, impulsor dels drets sindicals durant la dictadura i de diverses entitats socials. La menció especial als mitjans de comunicació ha estat enguany per a la revista 'La veu del carrer', que edita la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). La presidenta, Núria de Gispert, ha lliurat els premis, que atorga l'Institut dels Drets Humans de Catalunya (IDHC), i ha reclamat una defensa "perseverant i inequívoca" dels drets humans, que "es garanteixen, es defensen i es tutelen des de la proximitat".

De Gispert ha insistit en "el valor humanitzador de la solidaritat", i ha demanat un "humanisme militant i expansiu que posi els fonaments d'una convivència sòlida i fecunda" i la implicació de tothom en la gestió i el disseny de les polítiques públiques. Així mateix, ha recordat que el Parlament "està al cas de les demandes i de la situació crítica per la qual passa Catalunya" i que no renuncia "a ser proactiu en la defensa dels valors democràtics i en l'exercici de les nostres funcions en el marc de l'autogovern".

García Trabanca ha definit la solidaritat com la "força que ens uneix a tots", i ha volgut compartir el premi "amb la gent que lluita pels drets humans". També ha demanat que la crisi no faci retrocedir els drets socials: "M'agradaria que fóssim conscients que no hem de tornar enrere", ha dit en aquest sentit.

El premi, creat el 1987, reconeix persones o entitats destacades en la lluita a favor dels drets humans. En el cas de García Trabanca el jurat li reconeix una "dilatada tasca" com a "lluitador incansable i desinteressat" en aquest àmbit.

L'altre guardó lliurat avui és la menció especial als mitjans de comunicació, que enguany reconeix la tasca feta durant vint-i-cinc anys per la revista 'La veu del carrer', editada per la FAVB. El president de la federació, Jordi Bonet, ha subratllat la voluntat d'aquesta publicació "de ficar el dit a l'ull", i s'ha mostrat convençut que no estan sols en aquesta tasca, sinó que els acompanyen "els qui lluiten per les injustícies al món". Així mateix, Bonet, acompanyat pels codirectors de la revista, Andrés Naya i Marc Andreu, ha demanat al govern un "canvi de polítiques" i que escolti "el que es diu a les places i als carrers". El jurat reconeix a la publicació que hagi mantingut "intacta la mirada crítica" i que s'hagi solidaritzat "amb les veus i les realitats més desfavorides".

D'altra banda, el president de l'IDHC, Jaume Saura, s'ha referit a la importància dels drets humans de proximitat, ha demanat la implicació de tothom a l'hora de defensar-los -"hem d'exigir als governs, però tampoc els podem deixar sols", ha advertit- i ha posat d'exemple de lluita social tots dos guardonats.

A l'acte hi han assistit el vicepresident primer, Lluís Maria Corominas; el secretari primer, Pere Calbó; la secretària tercera, Montserrat Tura; els diputats Marta Alòs, Anna Figueras, Joan Morell (CiU), Joan Ferran (PSC), Sonia Egea (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i Oriol Amorós (ERC), i el director de l'IDHC, David Bondia.