Notícies

El ple aprova cinc mocions, sobre cultura, ocupació, la inspecció de treball, ajuts per a la dependència i el corredor mediterrani

Dijous, 6 d'octubre de 2011. Palau del Parlament

Els diputats votant les mocions

Parlament de Catalunya. 2011

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple ha aprovat aquesta tarda cinc mocions: dues del PSC, una que insta el govern a assolir un acord nacional per la cultura, i l'altra, a convocar els agents econòmics i socials per lluitar contra l'atur i que destaca la "incapacitat" del conseller Mena en aquest punt; una del PPC sobre la inspecció de treball; una d'ERC sobre les polítiques socials i els expedients de la llei de la dependència, i una de Laporta sobre el corredor mediterrani.

Política cultural

El ple ha aprovat una moció de política cultural del PSC amb les esmenes que aquest grup ha transaccionat amb CiU, ICV-EUiA i ERC. La cambra, però, ha aprovat només quatre dels cinc punts del text, ja que ha rebutjat el quart per 47 vots a favor (PSC, ERC, ICV-EUiA i Laporta), 77 en contra (CiU, PPC i Ciutadans) i 2 abstencions (Solidaritat). Pel que fa als punts aprovats, el primer i el segon han obtingut el vot favorable de tots els grups, menys els d'ICV-EUiA i Ciutadans, que hi han votat en contra; en el tercer només Ciutadans hi ha votat en contra, i en el cinquè Solidaritat s'ha abstingut i ICV-EUiA i Ciutadans s'hi han oposat.

La moció insta el govern a aconseguir un acord nacional per la cultura abans de l'abril a partir d'una proposta de continguts, calendari i metodologia que l'executiu ha de fer arribar als grups abans del 31 d'octubre. A més, la cambra constata en el text la necessitat d'introduir esmenes al projecte de llei d'agilitat i reestructuració administrativa, en tràmit, per completar la regulació relativa a l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Polítiques del conseller Mena

La cambra també ha aprovat, amb el vot de tots els grups menys els de CiU i Laporta, una moció del PSC que insta el govern a convocar els agents econòmics i socials en un termini de tres mesos per "portar a terme la tasca de diàleg, concertació i acord imprescindible per prendre les mesures urgents contra l'atur i per a la reactivació de l'economia, que el conseller d'empresa i ocupació ha estat incapaç de portar a terme".

El segon punt del text, que reprovava la tasca del conseller, Francesc Xavier Mena, i en demanava el cessament, ha estat rebutjat per 39 vots a favor (PSC, ICV-EUiA i Solidaritat), 64 en contra (CiU, Ciutadans i Laporta) i 24 abstencions (PPC i ERC).

Inspecció de treball

El ple ha aprovat així mateix, amb els vots del PPC, CiU i Ciutadans, una moció de la primera d'aquestes formacions que insta el govern a suprimir l'Agència Catalana de la Inspecció de Treball i a impulsar acords amb l'executiu espanyol per desenvolupar l'estructura organitzativa i reforçar els mitjans materials i humans del Consorci de la Inspecció de Treball.

El PSC i ICV-EUiA han votat en contra de la moció en tots els punts, menys en el tercer, en què ho han fet a favor, i el darrer, en què s'han abstingut; ERC s'hi ha oposat en tots els punts, menys en el quart, en què ha votat a favor, i el sisè, en què s'ha abstingut, i Solidaritat s'ha oposat a tot el text.

Polítiques socials

La cambra també ha aprovat una moció d'ERC sobre les polítiques socials, amb esmenes de CiU i d'altres transaccionades amb Solidaritat, i ho ha fet per unanimitat, excepte en el primer apartat dels punts 2 i 3, rebutjats amb els vots contraris de CiU. Aquest punts demanaven al govern que mantingués en el pròxim pressupost les transferències a les entitats sense ànim de lucre i que hi recuperés les prestacions per a les famílies amb fills a càrrec.

La resta de punts aprovats insten l'executiu a publicar a la web del departament de benestar social i família en el termini màxim de tres mesos les dades del sistema català d'atenció a la dependència i a iniciar progressivament un nou programa perquè els usuaris puguin consultar a la xarxa l'estat dels seus expedients.

Corredor mediterrani

Finalment, el ple ha aprovat per unanimitat, excepte en dues parts del segon punt, en què ICV-EUiA ha votat en contra, una moció de Joan Laporta, la primera que presenta.

El text, transaccionat amb CiU i el PSC, insta el govern a obtenir per escrit el compromís del ministeri de foment d'accelerar les actuacions del corredor mediterrani a Catalunya, a presentar l'any vinent un pla del corredor que inclogui la posada en marxa, l'impuls i el desenvolupament de les infraestructures de titularitat del govern i a demanar al ministeri que promogui aquesta obra segons els estudis de l'associació Ferrmed.

Moció rebutjada

En canvi, el ple ha rebutjat una moció d'ICV-EUiA, transaccionada amb el PSC i ERC, sobre l'Agència Catalana de l'Aigua, que entre altres punts instava l'executiu a ratificar la vigència i la validesa del model actual de gestió del cicle de l'aigua.

La moció ha estat rebutjada per 61 vots en contra (CiU), 47 a favor (PSC, ICV-EUiA, ERC, Ciutadans i Solidaritat) i 13 abstencions (PPC i Laporta, tot i que els populars han votat en contra d'una part del text).