En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya de suport al territori de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 19 d'octubre de 2022

Durant l'estiu d'enguany, el Govern turc, actualment liderat per Recep Tayyip Erdogan, ha intensificat la seva ofensiva sobre el territori de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria, tornant a bombardejar la població civil sota el pretext de la guerra contra el terrorisme. En el que va d'any, l'Estat turc ha dut a terme vuitanta-un atacs amb drons al territori del Nord i l'Est de Síria, amb el resultat de seixanta-sis persones assassinades, vint-i-tres de les quals eren civils. Diversos d'aquests atacs han estat selectius, dirigits contra referents polítics del poble i persones clau de les estructures de l'Administració Autònoma. El darrer d'aquests atacs, el 27 de setembre, va matar les dues persones correpresentants de l'Oficina de Justícia i Reforma del cantó de Cezire.
Després de la reunió de l'OTAN a Madrid, en què es van fer concessions a Turquia perquè permetés l'entrada de Suècia i Finlàndia, aquests atacs i el discurs que el justifica estan més blindats que mai pels països que en formen part i que, novament, han acceptat que el poble kurd sigui moneda de canvi. Però la col·laboració de la Unió Europea no es limita exclusivament al terreny polític, sinó que també té implicacions militars i econòmiques. En aquest sentit, són especialment preocupants, per als grups que signen aquesta declaració, les relacions entre l'Estat espanyol i l'Estat turc, ja que l'Estat espanyol és l'únic que segueix tenint una missió en territori turc en el marc de la missió Active Fence, de l'OTAN. I, tot i que l'any 2015 tant Alemanya com els Estats Units van decidir replegar llurs unitats del territori turc, l'Estat espanyol manté a la base militar d'Adana una bateria antiaèria de míssils Patriot i 146 soldats.
D'altra banda, segons la informació publicada per la Secretaria d'Estat de Comerç, durant l'any 2021 l'Estat espanyol va vendre material de defensa a Turquia per un import total de 20,7 milions d'euros. D'aquests, més de 17 milions d'euros corresponen a productes de la categoria 10 de la relació de material de defensa, és a dir, aeronaus, drons, vehicles aeris no tripulats i motors.
Arran de l'ofensiva que Erdogan va dur a terme l'any 2019 i que va acabar amb l'ocupació dels territoris de Serekaniye i de Gire Spi, el Govern espanyol va condemnar l'operació turca i va afirmar que denegaria noves exportacions de material militar susceptible d'ésser utilitzat en territori sirià. Tot i això, les exportacions han continuat i la col·laboració política, econòmica i militar entre tots dos estats segueix, malgrat les reiterades vulneracions de drets humans comeses per l'Estat turc, la qual cosa converteix l'Estat espanyol en còmplice.
Per tot això, el Parlament de Catalunya:
- Condemna els atacs turcs a la regió de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria i demana a Turquia que aturi qualsevol operació militar prevista al territori.
- Fa una crida a tots els governs i a les organitzacions internacionals, incloses l'Organització de les Nacions Unions, l'OTAN, la Unió Europea, el Consell d'Europa i la Lliga Àrab, perquè prenguin mesures urgents contra la violació del dret internacional i els assassinats que Turquia comet a la regió de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria.
- Exigeix que s'aturi el proveïment de material militar de l'Estat espanyol a l'Estat turc i que es retirin de manera immediata els soldats i la bateria antiaèria de míssils Patriot de la ciutat d'Adana.
- Insisteix que el Govern de la Generalitat ha d'implementar la Declaració de reconeixement de l'Administració del Nord i l'Est de Síria, que el 20 d'octubre de fa un any va aprovar el Parlament de Catalunya, desenvolupant la cooperació per a la protecció de la població víctima d'aquestes agressions a través de projectes finançats per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
- Defensa la legitimitat dels pobles de la regió que lluiten democràticament per defensar els interessos, drets i llibertats de les comunitats que conviuen al territori del Nord i l'Est de Síria.
- Insta a promoure solucions pacífiques que respectin l'autodeterminació dels pobles del Nord i l'Est de Síria.
- Es compromet a fer arribar aquesta declaració al ministeri competent de l'Estat espanyol, a l'ambaixada de Turquia i al consolat de Turquia a Catalunya.

Palau del Parlament, 19 d'octubre de 2022

Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Mònica Sales de la Cruz, Portaveu del GP JxCat; David Cid Colomer, Portaveu del GP ECP