En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre l'ofensiva militar turca al Kurdistan del Sud

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 3 de maig de 2022

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, mentre tracta d'exercir el paper de mediador a la guerra d'Ucraïna i pretén presentar-se a si mateix com un pacificador, ha llançat una renovada ofensiva militar a gran escala contra el Kurdistan del Sud (nord de l'Iraq), que és una altra campanya de les forces armades turques per a envair, despoblar i ocupar més tard aquesta àrea.
La política de negació i guerra contra el poble kurd és un principi central de l'Estat turc i del lideratge d'Erdogan. Els seus esforços per actuar com a mediador a l'escenari exterior pretenen també distreure l'atenció del paper destructiu que continua exercint a Turquia, al Kurdistan i a tota la regió en general.
El 17 d'abril, l'Estat turc va llançar una nova campanya militar destinada a ocupar les àrees de Sikefta Birîndara, Kurêjaro (Kurazhar) i Çiyayê Res, a la regió de Zap, al Kurdistan del Sud. En aquesta campanya transfronterera il·legal, les forces armades turques han utilitzat artilleria pesant, avions de combat, drons i helicòpters, i han transportat forces terrestres en helicòpter a la regió, com a part d'una ofensiva terrestre paral·lela. Des de la regió de Zap, les forces turques pretenen estendre l'ocupació a les regions de Metîna i Avasîn-Basyan.
L'ús d'armes pesants i de forces terrestres representa una greu amenaça per a tota la regió. La unitat entre els kurds a tot arreu del Kurdistan i de la diàspora és la resposta a aquesta agressió. Les recents celebracions del Newroz, el 21 de març, van incloure la proclamació d'una posició d'unitat nacional kurda, i més de 10 milions de kurds al Kurdistan del Nord i Turquia van enviar un missatge clar a Erdogan: que no es doblegaran davant la seva brutalitat i la seva política d'anihilació. Des de la celebració del Newroz, la tortura i l'assassinat de presos polítics kurds ha augmentat, igual que els atacs a les oficines del progressista Partit Democràtic dels Pobles (HDP) i els arrestos dels qui van participar en les celebracions del Newroz. Mentrestant, a Rojava i al nord i est de Síria, els atacs aeris turcs contra els kurds s'han intensificat.
Milions de kurds han plantejat a Turquia un camí cap a la pau i han expressat als pobles de Turquia i del món que la llibertat del líder del poble kurd Abdullah Öcalan aplanarà el camí per a la pau a Turquia i més enllà, així com l'alliberament de molts presos polítics, com és el cas d'Osman Kavala.
Erdogan afronta actualment múltiples crisis internes, inclosa una situació econòmica negativa, i tracta de sostenir-se i reforçar-se intensificant la guerra de l'Estat turc contra els kurds per a aplegar el suport nacionalista, mentre treballa per a reforçar la posició de Turquia a l'arena diplomàtica internacional intentant exercir el paper de mediador en la crisi d'Ucraïna i reclamar una posició geoestratègica única entre l'OTAN i Rússia. Si el món continua fent els ulls grossos davant l'agressió d'Erdogan, veurem més vessament de sang, desplaçaments i inestabilitat al Kurdistan i l'Orient Mitjà.

Per tot això, la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya:

· Fa una crida a tots els governs i les organitzacions internacionals, incloses l'Organització de les Nacions Unions, l'OTAN, la Unió Europea, el Consell d'Europa i la Lliga Àrab, perquè prenguin mesures urgents contra la violació del dret internacional que suposa l'acció militar a les àrees de Sikefta Birîndara, Kurêjaro (Kurazhar) i Çiyayê Res, a la regió de Zap, al Kurdistan del Sud.
· Exigeix que s'aturi el proveïment de material militar de l'Estat espanyol a l'Estat turc, alhora que denuncia les aliances polítiques entre la Unió Europea i els seus estats membres amb Turquia.
· Condemna sense ambigüitats aquesta agressió i exigeix que Turquia retiri les tropes del Kurdistan del Sud.
· Crida els partits polítics, les organitzacions de drets humans, les organitzacions per la pau, els sindicalistes i els activistes a oposar-se a aquesta agressió i ocupació turca.
· Defensa la legitimitat dels partits kurds que lluiten democràticament per defensar els interessos, drets i llibertats de la ciutadania kurda.
· Rebutja la sentència a cadena perpètua contra Osman Kavala i reclama que sigui posat en llibertat, d'acord amb la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans del 10 de desembre de 2019.

Palau del Parlament, 4 de maig de 2022

Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Mònica Sales de la Cruz, Portaveu del GP JxCat; David Cid Colomer, Portaveu del GP ECP