En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa del Sàhara Occidental

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 20 d'abril de 2022

Al Sàhara Occidental, territori pendent de descolonitzar, el conflicte segueix encara viu després de cinquanta anys, malgrat les múltiples resolucions d'organismes internacionals i sentències judicials de tribunals internacionals que li reconeixen el dret a celebrar un referèndum d'autodeterminació.

El Parlament de Catalunya considera que la decisió del president del Govern espanyol de donar suport al pla autonomista del Marroc sobre el Sàhara Occidental suposa un gir diplomàtic i un trencament unilateral amb el consens de les resolucions de les Nacions Unides. Aquesta decisió pot comportar una escalada en la guerra reiniciada al novembre del 2020, que va trencar l'alto el foc declarat el 1991.

El Parlament de Catalunya declara que resulta imprescindible una solució política justa, duradora i mútuament acceptable, de conformitat amb les resolucions de les Nacions Unides, en el marc dels principis i propòsits de la Carta de les Nacions Unides, i apel·la a la responsabilitat de totes les parts en la cerca d'una solució amb un enfocament multilateral i constructiu que respecti un principi bàsic com és el dret a la lliure autodeterminació del poble sahrauí.

Per això, el Parlament de Catalunya reitera la defensa de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació del poble sahrauí, com demanen les Nacions Unides en diverses resolucions, com a millor via democràtica per a la resolució pacífica del conflicte sobre l'estatus del Sàhara Occidental.20 d'abril de 2022
Mònica Sales de la Cruz, Portaveu del GP JxCat; Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; David Cid Colomer, Portaveu del GP ECP