En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa de la Mesa del Parlament de la dotzena legislatura

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 28 de juliol de 2021


El 26 de novembre de 2019 el Parlament de Catalunya va aprovar la Resolució 649/XII, de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre els fets del Primer d'Octubre. En la dita Resolució el Parlament rebutjava la sentència dictada pel Tribunal Suprem, expressava la seva indignació per una sentència injusta, exigia la llibertat dels presos i el lliure retorn dels exiliats i reiterava que el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol és de naturalesa política i no es pot resoldre mitjançant els tribunals. Així mateix, reivindicava el dret dels diputats a debatre tots els afers que interessen la ciutadania i el seu compromís amb el dret a l'autodeterminació, tot recordant que el Parlament ha aprovat desenes de resolucions polítiques en defensa d'aquest dret des de l'any 1989.

L'1 de març de 2020 la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres independentistes de la Mesa per desobediència a l'autoritat, en la qual els acusava d'acceptar a tràmit i propiciar el debat de la Resolució 649/XII.

El 26 de Juliol de 2021 la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Maria Eugènia Alegret admetia a tràmit la querella de la Fiscalia, imputava i citava a declarar el president del Parlament durant la dotzena legislatura, Roger Torrent, i els membres independentistes de la Mesa de la dita legislatura -el vicepresident primer, Josep Costa; el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, i la secretària quarta, Adriana Delgado- com a investigats per un presumpte delicte de desobediència.

La Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia reincideixen en la via de la repressió i de la judicialització de la política per a limitar els drets dels diputats a debatre sobre tots els afers que afecten la ciutadania. Ho fan de la mà de Vox, a qui accepten com a acusació popular, en connivència amb l'estratègia de l'extrema dreta d'impulsar querelles instrumentals per a coartar drets i llibertats.

Per aquests motius, el Parlament de Catalunya reafirma el seu compromís amb la llibertat d'expressió i el lliure debat al Parlament i considera el Ple del Parlament com un espai on es pot parlar de tot sense cap límit més enllà del respecte als drets humans i la democràcia.

El Parlament de Catalunya se solidaritza amb el president del Parlament durant la dotzena legislatura, Roger Torrent, i els membres de la Mesa de la dita legislatura -el vicepresident primer, Josep Costa; el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, i la secretària quarta, Adriana Delgado-, davant d'una persecució judicial il·legítima, impròpia d'una democràcia, que aprofundeix en la deriva autoritària del poder judicial espanyol i que només té com a objectiu limitar el debat i la llibertat d'expressió en el si del Parlament.

Així mateix, el Parlament de Catalunya es reivindica com un espai de debat lliure i es compromet a garantir el dret dels diputats a debatre sense censura sobre tots els temes que afecten i interessen la ciutadania, protegits per la inviolabilitat pels vots i opinions emesos en l'exercici legítim de llurs càrrecs com a representants del poble de Catalunya.

Finalment, el Parlament de Catalunya evidencia que la defensa del Parlament és la defensa de la sobirania de Catalunya, és a dir, del conjunt de la societat catalana, i es compromet a defensar la inviolabilitat de la cambra i la separació de poders.

Palau del Parlament, 28 de juliol de 2021

Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Mònica Sales de la Cruz, Portaveu del GP JxCat; Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; David Cid Colomer, Portaveu del GP ECP;