En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya a favor de la llibertat dels presoners de guerra armenis retinguts per l'Azerbaidjan

Adoptada per la Junta de Portaveus el 25 de maig de 2021


El 9 de novembre de 2020 es va signar un alto el foc entre Armènia i l'Azerbaidjan que preveia el desplegament d'un contingent de 1.960 militars russos com a força de pau, la creació d'un centre de supervisió de la treva gestionat per observadors turcs i russos, la cessió a l'Azerbaidjan de 121 municipis de l'Alt Karabakh i els seus voltants que fins al setembre estaven sota domini armeni i l'alliberament de tots els presoners de guerra i civils retinguts per les parts.

Sis mesos després d'aquest acord, el govern de l'Azerbaidjan encara es nega a complir una de les principals disposicions humanitàries: l'alliberament de presoners de guerra. Encara hi ha més de dos-cents soldats armenis en captivitat.

El 26 de febrer, durant una conferència de premsa, el president de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, va declarar que considerava aquests detinguts «terroristes», amb l'argument que havien estat arrestats després del 9 de novembre. No obstant això, la realitat és que en aquesta data aquests soldats es trobaven assetjats a la ciutat de Hadrut. Aquesta zona era assetjada per les forces de l'Azerbaidjan i Turquia i per mercenaris gihadistes, però no era ocupada en el moment de la signatura de l'alto el foc.

Un d'aquests presos, Erik Khachatryan, un soldat armeni de divuit anys captiu des del novembre, és cosí de Suzi Khachatryan i nebot de Gayane Khachatryan, els quals viuen des de fa anys a Barcelona. El nom d'Erik Khachatryan és un dels que figura en una resposta del Tribunal Europeu de Drets Humans a una petició d'Armènia.

El Parlament de Catalunya defensa que l'alliberament dels presos és un requisit previ per a l'establiment d'una pau negociada i definitiva. El dret ha de prevaler a la violència.

Per tot això, el Parlament de Catalunya demana al govern de l'Azerbaidjan l'alliberament immediat dels presoners de guerra armenis.

Palau del Parlament, 21 de maig de 2021

Pau Juvillà Ballester, Diputat del GP CUP-NCG; Ferran Pedret i Santos, Diputat del GP PSC-Units; Anna Caula i Paretas, Diputada del GP ERC; Aurora Madaula i Giménez, Diputada del GP JxCat; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu adjunta del GP ECP