En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021.

Declaracions de la Junta de Portaveus

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya a favor de la llibertat de la cooperant Juana Ruiz Sánchez

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 10 de maig de 2021


El 13 d'abril de 2021, a les 5.45 hores, més de vint soldats israelians fortament armats es van presentar a casa de la família de la cooperant Juana Ruiz Sánchez, a la localitat cisjordana de Beith Sahur, prop de la ciutat de Betlem. La detenció de Juana Ruiz es va produir sense que Israel presentés cap càrrec i amb la justificació que seria interrogada. De llavors ençà, Juana Ruiz es troba detinguda sense càrrecs.

Juana Ruiz Sánchez és una ciutadana de l'Estat espanyol resident a Palestina des de fa més de trenta-cinc anys que treballa com a coordinadora de projectes en l'organització sanitària palestina Health Work Committees, una organització no governamental (ONG) que proveeix ajuda a la població en matèria de salut i desenvolupament alhora que lluita pels seus drets.

Prèviament, la matinada del 8 de març de 2021, l'exèrcit israelià havia entrat a l'oficina central de Health Work Committees, a la ciutat d'Al Bireh, havia detingut el responsable del Departament de Comptabilitat, Tayseer Abu Sharbak, que continua a la presó, i s'havia emportat equips informàtics i documentació relacionada amb el treball humanitari que Health Work Commitees duu a terme gràcies a donacions com les del Fons de Cooperació de la Generalitat, el Fons de Cooperació de Catalunya i els fons de la Diputació i de l'Ajuntament de Barcelona, i d'altres ajuntaments d'arreu de Catalunya, en col·laboració amb organitzacions internacionals, entre les quals diverses ONG de l'Estat espanyol.

Health Work Committees és atacada intermitentment per l'Estat d'Israel en una política de repressió, desgast i desmantellament de les organitzacions de la societat civil palestina.

Per tot això, el Parlament de Catalunya exigeix l'alliberament immediat de Juana Ruiz Sánchez i de les altres persones detingudes en el transcurs d'aquesta nova operació d'assetjament contra l'organització Health Work Commitees.

El Parlament de Catalunya reitera a l'Estat d'Israel l'exigència de respecte al dret internacional humanitari i als drets humans de la població palestina.

Palau del Parlament, 27 d'abril de 2021

Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; Ferran Pedret i Santos, Diputat del GP PSC-Units; Ruben Wagensberg Ramon, Diputat del GP ERC; Francesc de Dalmases i Thió, Diputat del GP JxCat; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu adjunta del GP ECP; Carles Riera Albert, Diputat del GP CUP-NCG