Declaracions institucionals

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya amb motiu de la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya als membres de la Mesa de l'onzena legislatura i en defensa de la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 21 d'octubre de 2020


El Parlament de Catalunya rebutja la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra els membres de la Mesa de l'onzena legislatura Lluís M. Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó.

En aquest sentit, el Parlament de Catalunya constata que els membres de la Mesa de l'onzena legislatura han estat condemnats per haver complert llurs funcions reglamentàries i haver permès la tramitació de totes les iniciatives promogudes pels diputats.

El Parlament de Catalunya se solidaritza amb els condemnats i amb l'exdiputada Mireia Boya, que, malgrat haver estat absolta, ha hagut de patir un procés judicial injust, i el diputat al Congrés Joan Josep Nuet, pendent encara d'ésser jutjat pel Tribunal Suprem pels mateixos fets.

El Parlament de Catalunya considera que la sentència del Tribunal Superior de Justícia evidencia l'enorme injustícia de l'empresonament de la presidenta Carme Forcadell. La condemna a onze anys i mig de presó per un delicte de sedició, per exactament els mateixos fets que ara han comportat una pena per desobediència, és una aberració jurídica i una anomalia democràtica que demostra que la presidenta Forcadell va ésser jutjada per qui és i no pel que va fer.

Per això, el Parlament de Catalunya reclama l'alliberament immediat de la presidenta Forcadell i de tots els presos polítics i el lliure retorn dels exiliats.

El Parlament de Catalunya considera incompatible amb la separació de poders i la inviolabilitat parlamentària que els tribunals pretenguin censurar el debat al Parlament. Un parlament ha de poder debatre-ho tot, sense més límits que la voluntat dels diputats escollits democràticament per la ciutadania.

D'altra banda, el Parlament de Catalunya constata que l'argument de la sentència del Tribunal Superior de Justícia per a excloure l'efectivitat de la inviolabilitat parlamentària és extravagant i perillós, atès que permet, a la pràctica, criminalitzar qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària.

Així mateix, el Parlament de Catalunya constata que la Llei orgànica 15/2015 es va aprovar ad hoc amb l'objectiu polític explícit de reprimir l'independentisme i que ha esdevingut un mecanisme sense precedents per a censurar els debats parlamentaris. La seva arbitrarietat es demostra pel fet que només ha estat aplicada al Parlament de Catalunya.

El Parlament de Catalunya adverteix que aquesta criminalització de l'activitat de la cambra, que representa legítimament la voluntat del poble de Catalunya, comporta un greu risc per a la democràcia.

Per aquests motius, el Parlament de Catalunya reitera que la Mesa ha de garantir la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats.

Finalment, el Parlament de Catalunya adverteix que la judicialització mai no serà la solució per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, atès que la repressió no farà desaparèixer la majoria social i parlamentària favorable al fet que els catalans decideixin democràticament llur futur.

Palau del Parlament, 21 d'octubre de 2020

Eduard Pujol i Bonell, portaveu del GP JxCat; Anna Caula i Paretas, portaveu del GP d'ERC; Carles Riera Albert, representant del SP CUP-CC