Declaracions institucionals

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa de la restitució dels drets civils de Julian Assange

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 25 de febrer de 2020

El 24 de febrer, com va establir el Tribunal de Magistrats de Westminster, va començar a Londres el judici sobre l'extradició als Estats Units de Julian Assange, fundador del portal de filtracions WikiLeaks.

L'any 2012, Julian Assange va rebre refugi a l'ambaixada equatoriana a Londres davant el risc que la seva possible deportació a Suècia per part de les autoritats britàniques desemboqués en una eventual extradició als Estats Units.

Cal recordar que, en cas d'ésser jutjat als Estats Units per haver fet públics milers de documents sobre les operacions de l'exèrcit nord-americà a l'Irak i l'Afganistan, Assange hauria d'afrontar una probable petició de pena capital. I no s'ha d'oblidar el perill explícit que sigui sotmès a tracte degradant en el decurs del seu empresonament durant el procés judicial.

Així mateix, cal fer avinent que, darrere de la decisió que es prendrà pròximament, estan en joc la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió. En aquest sentit, Catalunya -que és i ha d'ésser referència en la promoció, el coneixement i el reconeixement dels drets humans- no pot restar indiferent davant la lluita que protagonitza Julian Assange.

I cal tenir present que Julian Assange va ésser guardonat per la Comissió de la Dignitat -entitat de referència en la defensa de les llibertats i en la denúncia de les injustícies- per la seva contribució a la defensa de les llibertats dels catalans.

La situació de Julian Assange és la metàfora de la crisi de valors polítics que en l'actualitat està degradant una part de l'esfera pública europea i global. El cas de Julian Assange representa un avís dels límits que els poders exodemocràtics volen imposar a la llibertat de premsa i a la llibertat d'expressió i, per extensió, al conjunt dels drets humans. Una amenaça que hom pateix, també, en el si de l'Estat espanyol.

El periodisme -i específicament el periodisme d'investigació- és un contrapoder imprescindible i un exponent de la qualitat de l'estat de dret en què es fonamenten les societat democràtiques modernes.

I, més enllà de la dimensió col·lectiva de la repressió que pateix Julian Assange, no s'ha d'oblidar el seu patiment personal i els efectes negatius, ja perennes, sobre la seva persona.

El Parlament de Catalunya es manifesta contra el silenci eixordador que situa aquest ciberactivista en un context de desemparament internacional, de manera més accentuada després de la seva irregular detenció a l'ambaixada equatoriana.

El Parlament de Catalunya entén la repressió contra Julian Assange com una forma clara de lawfare, és a dir, de continuació de la guerra per mitjans jurídics.

Per tots aquests motius, el Parlament de Catalunya manifesta que Julian Assange no hauria d'estar a la presó i demana la seva llibertat, incondicional i immediata.

Palau del Parlament, 25 de febrer de 2020

Eduard Pujol i Bonell, Portaveu del GP JxCat; Anna Caula i Paretas, Portaveu del GP ERC; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu del GP CatECP; Carles Riera Albert, Representant del SP CUP-CC