Després de més de cinc dècades de violència, el País Basc inicia un horitzó de convivència, de pau i de reconciliació. Davant aquest nou escenari, Catalunya, que ha encapçalat manifestacions multitudinàries en contra de la violència i que ha patit també la barbàrie terrorista, vol manifestar el seu suport a la pluralitat del poble basc en el seu camí cap a la consolidació d'una nova etapa.
Catalunya vol fer un pas més en el record i el reconeixement a la memòria dels morts i de llurs familiars. I ho vol fer amb la mirada posada en el futur, perquè mai més es tornin a repetir uns fets semblants, i allunyada d'actituds venjatives que dificulten que la cultura de la pau i de la no repetició prosperi.
Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya manifesta el seu desig d'acompanyar la ciutadania basca que, per mitjà de les seves institucions i de la majoria dels seus partits polítics i de la societat civil, aposta per un futur de llibertat, de reconeixement mutu i de convivència, en què totes les víctimes puguin sentir reparat llur dolor. Els llaços que uneixen Catalunya amb el País Basc ens interpel·len com a societat compromesa amb els drets humans.
L'1 de juliol de 2019 una àmplia representació d'aquest Parlament va mantenir una trobada amb víctimes d'ETA, del GAL i d'abusos policials. Durant aquesta trobada aquesta mateixa representació va expressar el seu compromís d'acompanyar les víctimes en llur generós i important pas de facilitar el procés de pau mitjançant els consensos següents:
a) Defensar els drets humans com a eix central i única referència per a la convivència al País Basc, i també la construcció d'una cultura de pau que posi les bases de la no repetició.
b) Defensar els principis de veritat, justícia i reparació de totes les víctimes del terrorisme d'ETA, i també de la resta d'expressions de violència que han tingut lloc al llarg dels cinquanta anys de conflicte al País Basc.
c) Promoure l'aplicació d'una política penitenciària d'acostament a presons pròximes als llocs d'origen dels presos i de residència de llurs familiars i gent pròxima, que ofereixi un tracte humanitari als presos que pateixen malalties, tal com estableixen la legislació europea i els estàndards de drets humans.
d) Exhortar els presos a reconèixer el dany causat i a fer passos decidits en aquest camí, amb l'objectiu d'avançar cap a la reconciliació i aprofundir en el reconeixement mutu entre les diferents víctimes del conflicte.
Palau del Parlament, 14 de gener de 2020
Eduard Pujol i Bonell, Portaveu del GP JxCat; Anna Caula i Paretas, Portaveu del GP ERC; Ferran Pedret i Santos, Portaveu adjunt del GP PSC-Units; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu del GP CatECP; Carles Riera Albert, Representant del SP CUP-CC