Declaracions institucionals

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre la situació del poble amazic a la zona del Rif, al Marroc

Junta de Portaveus, 24 de juliol de 2018


El mes d'octubre de 2016 es van iniciar les mobilitzacions populars pacífiques a favor de la justícia social i els drets civils a la zona del Rif, al Marroc. Aquestes mobilitzacions, conegudes amb el nom de Hirak Popular, porten a aquest país l'esperança d'obrir un nou capítol de la seva història caracteritzat per l'establiment d'un veritable règim democràtic i la llibertat d'expressió, amb l'objectiu d'assolir una vida digna per a la seva ciutadania i el respecte dels drets humans com a millor via per al desenvolupament econòmic, social i cultural.

Però malgrat el caràcter pacífic de les mobilitzacions, el Govern del Marroc va reaccionar amb la detenció de més de quatre-centes persones, moltes de les quals són menors de edat. També hi va haver milers de ferits, a més d'altres milers que van optar per l'exili, legal o clandestí, a Europa.

La situació actual a la zona de Rif encara és plena d'incerteses, amb riscos d'involució, de repressió o de sortides autoritàries sota noves formes, i es posa de manifest la necessitat que el Govern català i les institucions de la Unió Europea adoptin un compromís més decidit amb el procés de diàleg i cooperació.

D'altra banda, Catalunya ha estat sempre solidària amb els pobles que lluiten per llurs llibertats, amb una clara vocació de projecció exterior i un ferm compromís amb la cooperació i el desenvolupament dels països de la riba sud de la Mediterrània, com es posa de manifest en el fet que Barcelona sigui la seu de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània.

En aquest sentit, la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya dona suport a les mobilitzacions populars pacífiques que tenen l'objectiu d'impulsar processos de democratització política i social, i d'enfortiment dels drets humans, de les llibertats, del progrés econòmic i de la justícia social.

Així mateix, la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya fa una crida perquè es respectin els drets socials, polítics i culturals del poble amazic.
La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya manifesta la seva preocupació per la situació al Marroc en matèria de drets humans i de la llibertat d'expressió.

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya expressa la seva preocupació per la situació del poble amazic, especialment a la zona del Rif, i la seva consternació davant el tractament que està patint la ciutadania d'aquesta zona i, concretament, els familiars dels presos polítics.

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya manifesta la seva discrepància amb la sentència del tribunal d'apel·lació de Casablanca en contra de gairebé trenta persones que es van manifestar pacíficament per reivindicar llurs drets civils, com ara el dret a la sanitat, a l'educació universitària, al treball i a una vida digna.

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya fa una crida a les institucions europees i catalanes perquè actuïn conformement al dret internacional i europeu, de manera que els convenis i el Pla Marroc del Govern es regeixin pel compliment dels drets humans, i manifesta la necessitat que una delegació de les Nacions Unides observi i informi sobre la situació dels amazics a la regió del Rif.

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya se suma al corrent de solidaritat de la societat catalana amb el poble amazic de la zona del Rif.

Palau del Parlament, 24 de juliol de 2018

G.P. de Junts per Catalunya, G.P. Republicà, G.P. de Catalunya en Comú Podem, S.P. de la Candidatura d'Unitat Popular - Crida Constituent, i S.P. del Partit Popular de Catalunya