Declaracions institucionals

Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya de commemoració del trentè aniversari de l'atemptat terrorista d'Hipercor

Junta de Portaveus, 16 de juny de 2017


El Parlament de Catalunya, amb motiu de la commemoració del trentè aniversari de l'atemptat terrorista d'Hipercor, a Barcelona, reitera la seva enèrgica condemna i repulsa d'aquest atemptat, ret homenatge a totes les víctimes del terrorisme i expressa el seu compromís permanent amb totes les persones que han estat víctimes del terrorisme o que ho puguin ésser en el futur.
L'atemptat d'Hipercor, que va ésser perpetrat el 19 de juny de 1987 per la banda terrorista ETA, mitjançant un cotxe bomba, va causar vint-i-una víctimes mortals i quaranta-cinc ferits. Aquest atemptat, per la seva crueltat especialment indiscriminada, va suscitar una reacció ciutadana majúscula i va palesar el rebuig massiu dels ciutadans a qualsevol forma de terrorisme, el qual representa un atac frontal als valors democràtics essencials, de pau i llibertat, que fonamenten la convivència i que són pilars basics de la vida col·lectiva.
Per això, els ciutadans de Catalunya, per mitjà de llurs representants, volen renovar la condemna de qualsevol acte de terrorisme o d'enaltiment dels terroristes. El Parlament de Catalunya rebutja qualsevol intent d'equiparació moral o política entre les víctimes i llurs botxins, i es compromet a actuar contra la legitimació política i social del terrorisme i contra els plantejaments que portin a considerar que el terror pot esdevenir un instrument més de l'acció política.
El Parlament de Catalunya reafirma la seva determinació de vèncer definitivament el terrorisme de qualsevol signe lluitant amb els instruments que ofereixen la democràcia i l'estat de dret.
Les forces polítiques que promouen aquesta declaració expressen llur solidaritat amb les víctimes, es comprometen a reforçar el marc institucional de convivència pacífica i democràtica i els valors que representa, i també a defensar la dignitat de les víctimes. Aquest reconeixement vol ésser una manifestació de gratitud per llur exemple i una manera de reafirmar el compromís per llur record, memòria i missatge ètic.
El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement a la insubstituïble tasca que acompleixen diàriament les associacions de víctimes del terrorisme en l'assistència a les persones i famílies destrossades per la violència del terror, i en la defensa de llurs legítimes pretensions de memòria, dignitat, justícia, veritat i reparació integral de les víctimes.
Així mateix, el Parlament de Catalunya expressa la seva confiança en l'estat de dret i en la unitat de tots els demòcrates en la lluita contra el terrorisme i, particularment, la seva confiança en els qui, com els membres de les forces i els cossos de seguretat i del poder judicial, vetllen per garantir la pau i la justícia, defensen els drets i llibertats dels ciutadans i apliquen la llei als qui ataquen i posen en risc la convivència pacífica i democràtica.

Carlos Carrizosa Torres, Portaveu del GP Cs; Eva Granados Galiano, Portaveu del GP Socialista; Joan Coscubiela Conesa, Portaveu del GP CSQP; Alejandro Fernández Álvarez, Portaveu del GP PPC; Marta Rovira i Vergés, Portaveu del GP JS