Declaracions institucionals

Declaració del Parlament de Catalunya amb motiu del quarantè aniversari dels assassinats d'Atocha

Llegida en el Ple del Parlament el dia 25 de gener de 2017


El 24 de gener de 1977 un grup de pistolers feixistes irrompia en un conegut despatx d'advocats laboralistes de Madrid, al número 55 del carrer d'Atocha, i assassinava Luis Javier Benavides Orgaz, Serafín Holgado, Ángel Rodríguez Leal, Francisco Javier Sauquillo i Enrique Valdelvira.

Eren els darrers sobresalts sagnants del règim franquista, condemnat per l'imparable desig de canvi i de llibertat que sacsejava tota la societat. Eren part destacada d'aquest moviment les lluites del món del treball per a assolir uns drets socials i laborals equiparables als que s'havien reconegut en les democràcies del nostre entorn europeu.

Avui, quaranta anys després, el Parlament de Catalunya s'inclina davant la memòria dels advocats i treballadors que van morir al despatx d'Atocha i ret homenatge, amb aquest gest, a totes les dones i tots els homes que, en els temps més terribles de la dictadura, i també en els anys agitats i no exempts de sofriment de la transició, van donar el millor de si mateixos per oferir a les noves generacions un futur de progrés social i llibertats polítiques.

El Parlament de Catalunya, recuperat en aquell mateix període com a institució representativa del nostre poble, convida la ciutadania a preservar la memòria d'aquells fets i d'aquelles persones. Sense aquest record, difícilment podríem avançar cap a noves fites de justícia social i plenitud democràtica.