El Parlament de Catalunya, juntament amb el Comitè Primer de Desembre, Plataforma Unitària d'ONG VIH-SIDA de Catalunya, formada per vint-i-cinc entitats que treballen per donar resposta al virus de la immunodeficiència humana (VIH), prevenir-ne la transmissió i eradicar l'estigma i la discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida, impulsa l'Acord nacional per a afrontar l'epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l'estigma relacionat amb aquest virus, i hi dóna suport.
La base d'aquest Acord nacional ha d'estar alineat amb l'Estratègia 2011-2015 del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH i la Sida (ONUSIDA), «Getting to Zero» ('Arribar a zero'), és a dir, zero noves infeccions, zero morts relacionades amb la sida i zero discriminacions.
Aquesta estratègia, entre altres qüestions, estableix que per a afrontar les epidèmies calen decisions amb efectes a llarg termini i enfocaments centrats en les persones i orientats a la protecció dels drets humans, de manera que s'adapti la nostra realitat als objectius de les tres línies estratègiques de l'ONUSIDA, que són les següents: revolucionar la prevenció del VIH, impulsar la propera generació del tractament, l'atenció i el suport i promoure els drets humans i la igualtat de gènere en la resposta al VIH.
Aquest Acord nacional pretén ésser un instrument de futur basat en l'experiència, l'expertesa i la història comuna. Un acord orientat a mantenir el lideratge de Catalunya, del seu teixit associatiu com a agent important davant la pandèmia del VIH, respecte a les polítiques generals de la sida que s'han de dur a terme en un moment de crisi econòmica, per a millorar-ne l'abordatge donant la resposta solidària al VIH/sida, la normalització social i la lluita contra la discriminació. Un acord que ha d'establir un pacte realista, basat en accions maximalistes pel que fa a la garantia de drets humans i eficaç quant a les dotacions tècniques.
El nou Pla interdepartamental de salut pública ha de garantir enfocaments que tinguin en compte les desigualtats socials des d'un punt de vista comunitari sobre la prevenció i l'atenció a les persones que viuen amb el VIH com a eix vertebrador de la salut pública a Catalunya, ja que és un punt d'entrada a l'abordatge més òptim per a reduir desigualtats en salut, que ha de tenir en la participació comunitària un lideratge fort i integrat tant en la pràctica com també en la planificació i l'avaluació.
L'epidèmia del VIH demana una resposta multisectorial, coordinada i organitzada per a afrontar-la d'una manera immediata i sostinguda. Per tant, continua essent un eix fonamental per al nostre país i per a les nostres polítiques de salut pública.
Per aquests motius, el Parlament de Catalunya considera necessari, refermant-se en el seu compromís històric en aquesta qüestió, l'adopció d'un acord nacional per a afrontar l'epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l'estigma relacionat amb aquest virus, que inclogui els punts següents:
- Crear un pla de treball i d'estudi del VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITS), dins la Comissió de Salut, per a poder tenir més elements per a afrontar aquesta pandèmia, atesa la situació epidemiològica del VIH i altres ITS de gran rellevància, la situació de desigualtats en salut i els objectius en salut pública. Per tant, cal disposar d'un espai al Parlament per a poder afrontar la complexa situació de les epidèmies del VIH i les ITS.
- Impulsar un pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb el VIH, en què l'objectiu general sigui eliminar l'estigma i la discriminació associada al VIH i la sida a Catalunya. Aquest pacte hauria d'incloure, com a mínim, fomentar un canvi en la imatge del VIH a la nostra societat i, per tant, afrontar la serofòbia; la vigilància de les situacions de discriminació; garantir l'accés igualitari a tots els serveis, les prestacions i els recursos; facilitar l'accés de les persones que viuen amb el VIH als drets sexuals i reproductius, i promoure i posar en pràctica la Recomanació número 200 de l'Organització Internacional del Treball (IT), sobre el VIH i la sida i el món del treball.
- Vetllar perquè el Govern, per mitjà de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de la futura aprovació de la cartera de serveis, inclogui diverses fórmules de col·laboració que tinguin en compte la demostrada expertesa i trajectòria de les entitats sense ànim de lucre que han treballat en el camp de la prevenció i l'atenció del VIH a Catalunya; perquè continuï dotant pressupostàriament les polítiques en aquest àmbit, i perquè, per mitjà de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, es garanteixin projectes per a donar resposta al VIH a escala internacional.
- Elaborar un nou Pla d'acció enfront del VIH/sida que tingui un caràcter ampli, sostenible, avaluable, basat en l'evidència científica i adequat a la situació epidemiològica del VIH a Catalunya, que estigui fonamentat en els drets humans i que requereixi un compromís de compliment de tots els agents implicats. Aquest pla ha de tenir com a base reduir les desigualtats en salut i detallar accions dirigides a la reducció de les noves infeccions en persones que es troben en una situació de vulnerabilitat més gran d'infectar-se del VIH i d'altres ITS i, a la vegada, ha de fer un abordatge integral de la situació de les persones que viuen amb el VIH i de llur entorn, oferint accions que no tan sols redueixin l'estigma de les persones, sinó que en mantinguin la qualitat de vida.
- Facilitar la col·laboració entre els professionals de la salut pública, els clínics i les organitzacions no governamentals del sector per tal de posar en pràctica mesures de prevenció i de control del VIH i les ITS específiques i efectives, i aplicar o enfortir estratègies intersectorials d'educació integral en sexualitat i promoció de la salut sexual, que incloguin la prevenció del VIH i les ITS des d'una perspectiva de drets i que s'incorporin a l'escola, a l'àmbit del lleure, a la comunitat, als mitjans de comunicació i a tots els entorns en què es donin processos de socialització.
- Continuar garantint l'accés universal als tractaments antiretrovirals i les teràpies contra l'hepatitis vírica d'acord amb les guies de pràctica clínica, tant de les persones monoinfectades com de les persones coinfectades pel VIH. Amb relació a la prevenció i els tractaments del VIH des d'una perspectiva de salut global, vetllar perquè les persones que per llur situació de vulnerabilitat ho requereixin tinguin accés a l'assistència sanitària de cobertura pública, amb el seguiment adequat a tots els centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat) amb l'objectiu de reduir tant la possibilitat d'emmalaltir com la d'infectar-se del VIH.
- Garantir la sostenibilitat dels sistemes d'informació de vigilància epidemiològica del VIH/ITS, en particular, de la cohort PISCIS i la cohort ITACA, com a eines imprescindibles per a generar informació sobre la qualitat dels programes de detecció del VIH i de l'atenció sanitària que reben les persones que viuen amb el VIH a Catalunya.
El Parlament de Catalunya s'adhereix a la Declaració de Dublín, un document central amb trenta-tres compromisos relacionats amb la prevenció i el tractament del VIH, l'atenció a les persones que viuen amb el VIH i el lideratge i la col·laboració en la resposta.
Palau del Parlament, 12 de febrer de 2014