Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, rep el Premi Solidaritat 2019 de l’IDHC en un acte al Parlament

25/02/2020  -  Palau del Parlament.
Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, rep el Premi Solidaritat 2019 de l’IDHC en un acte al Parlament

La directora de Xamfrà, Ester Bonal, amb el president Torrent i el president de l’IDHC, David Bondia, en el moment de rebre el premi | 25/02/20 | Parlament de Catalunya

Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, de Barcelona, ha rebut aquesta tarda el Premi Solidaritat 2019, que atorga l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), en un acte al Parlament que ha presidit Roger Torrent i en el decurs del qual també s’ha lliurat a la periodista Magda Bandera la menció especial amb què l’institut distingeix mitjans i professionals de la comunicació.

Torrent, juntament amb el president de l’IDHC, David Bondia, ha lliurat totes dues distincions en un acte a què han assistit també la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, la secretària quarta de la Mesa, Rut Ribas, altres diputats i representants de diverses entitats i institucions.

En el seu parlament, el president ha reivindicat la pluralitat de la societat catalana, “que vol viure la seva diversitat sense conflictes, entorn a les llibertats, la igualtat d’oportunitats i el respecte pels drets individuals i col·lectius”. Així mateix, ha identificat la discriminació i la violència masclista com els “reptes” que encara “som lluny de vèncer” com a societat, perquè, ha advertit, “queda el més difícil, canviar mentalitats, canviar actituds”. A l’últim, ha afirmat que “només serem un país digne, una societat digna, si som capaços de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència i fer de la igualtat d’oportunitats una realitat”.

Convivència i cohesió a partir de les arts escèniques
El centre Xamfrà, creat el 2004 per la Fundació l’Arc Música, ha estat premiat pel tribunal entre les vint candidatures proposades en aquesta edició en reconeixement de la seva tasca solidària a favor de la convivència, la cohesió social i la reivindicació de la diversitat mitjançant l’ús de la música, el teatre i la dansa com a eines de participació i acció comunitària.

En nom del centre ha recollit i agraït el premi la seva directora, Ester Bonal, acompanyada de dos alumnes que han fet un discurs musicat. El guardó és enguany una obra commemorativa de l’artista terrassenca Rat Soriano.

D’altra banda, Bandera, actual directora de la revista ‘La Marea’, ha rebut la menció especial en reconeixement de la seva contribució a la incorporació d’un enfocament de gènere i drets humans en l’exercici del periodisme.

L’acte ha acabat amb una actuació musical dels alumnes de Xamfrà, que han interpretat diverses peces en una mostra de l’activitat que es du a terme en aquest espai de convivència i integració.

L’IDHC atorga el Premi Solidaritat des del 1987 per reconèixer persones, entitats i col·lectius destacats en la lluita a favor dels drets humans a Catalunya. Des del 1998 l’institut reconeix també amb una menció especial els mitjans i els professionals de la comunicació que en l’exercici de la seva tasca divulgativa i informadora aborden d’una manera clara i decidida la defensa, la protecció i la promoció dels drets humans.

Galeria d'imatges