Via lliure a la tramitació del projecte de llei per modificar el Codi civil i a les proposicions de llei per suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès

24/10/2018  -  Palau del Parlament.
Via lliure a la tramitació del projecte de llei per modificar el Codi civil i a les proposicions de llei per suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès

Via lliure a la tramitació del projecte de llei per modificar el Codi civil i a les proposicions de llei per suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès | 24/10/18 | Parlament de Catalunya

El Projecte de llei de modificació del Codi civil relatiu als drets de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària i les tres proposicions de llei sobre la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès, de JxCat i ERC, de Cs i del PSC-Units, continuaran la tramitació a la cambra després que hagin superat avui el debat de totalitat al Ple, sense que cap grup no hi hagi presentat esmenes de retorn. En canvi, la cambra ha rebutjat la proposició de llei de Cs sobre les llistes d’espera sanitàries.

La sessió ha començat amb les preguntes als consellers i al president de la Generalitat, Quim Torra, que ha respost les que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre les llistes d’espera a la sanitat pública; Albert Batet (JxCat), sobre la política internacional de l’Estat espanyol; Sergi Sabrià (ERC), sobre el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre el mandat perquè convoqui un espai de diàleg amb els presidents dels grups i subgrups parlamentaris; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la presentació del Projecte de pressupostos de la Generalitat, i Xavier García Albiol (PPC), sobre el Consell de la República.

D’altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el tracte als interns de les presons, els actes culturals (Cs), la relació del Govern amb Aran, els instruments de protecció i gestió que aportarà la Llei d’ordenació del litoral, el Reial decret llei 15/2018, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors (JxCat), les intromissions del Govern espanyol en les decisions del Govern i el Parlament de Catalunya, els deu anys de l’Agència Tributària de Catalunya (ERC), la recerca (PSC-Units), el decret que regula la gestió i el funcionament del servei de menjador escolar dels centres del Departament d’Ensenyament (CatECP) i les polítiques retributives dels treballadors que acompleixen activitats que són de titularitat de la Generalitat (CUP).

Compatibilitat dels diputats
Després de la sessió de control, el Ple ha aprovat el Dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats del 28 de setembre sobre la situació de compatibilitat dels parlamentaris d’aquesta legislatura. La major part del dictamen ha estat aprovada amb 123 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC), però, a petició de Cs, els expedients relatius als diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull (JxCat), Oriol Junqueras, Raül Romeva i Antoni Comín (ERC) s’han votat per separat, i han estat aprovats per 83 vots a favor (JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP) i 40 abstencions (Cs i PPC). La CUP no ha participat en aquestes votacions.

Modificació del Codi civil
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha presentat el Projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, que ara la cambra continuarà tramitant després que hagi superat el debat de totalitat al Ple, ja que cap grup no hi havia presentat cap esmena de retorn.

La iniciativa modifica la redacció actual de diversos articles del llibre quart del Codi civil sobre matèria testamentària amb la finalitat d’eliminar qualsevol tracte discriminatori de les persones amb discapacitat sensorial a l’hora de fer testament o d’intervenir com a testimoni en l’atorgament de testament d’algú altre.

En el debat del projecte, que es tramitarà a petició del Govern pel procediment d’urgència, hi han intervingut Martín Eusebio Barra (Cs), Eusebi Campdepradós (JxCat), Magda Casamitjana (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC-Units), Joan Josep Nuet (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Supressió del Consell Comarcal del Barcelonès
El Ple també ha debatut conjuntament aquest matí les proposicions de llei de supressió del Consell Comarcal del Barcelonès (JxCat i ERC), de racionalització territorial i supressió del Consell Comarcal del Barcelonès (Cs) i d’ordenació del mapa comarcal de Catalunya i de traspàs de les funcions, els serveis, el personal, els béns, els drets i les obligacions del Consell Comarcal del Barcelonès (PSC-Units), que, després de superar el debat de totalitat, sense esmenes de retorn, continuaran la tramitació, que es fa pel procediment d’urgència extraordinària.

Totes tres proposicions regulen, amb algunes diferències, les condicions i el procediment per distribuir les competències i els serveis del consell i les seves entitats a altres administracions, i recullen la necessitat que no s’interrompi la prestació dels serveis durant el traspàs i que es garanteixin els drets dels funcionaris i el personal del consell. Els textos de JxCat i ERC i de Cs suprimeixen expressament aquest consell, mentre que el del PSC-Units planteja que aquest tipus d’ens no calgui per gestionar les competències comarcals al Barcelonès.

El Consell Comarcal del Barcelonès es va constituir el 1988 i agrupa els municipis de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, tots cinc integrats actualment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El mateix consell ja va aprovar l’any passat una moció que instava la Generalitat i el Parlament a iniciar-ne el procediment de supressió.

Joan García (Cs), Anna Erra (JxCat) i Gerard Gómez del Moral (ERC), i Marta Moreta (PSC-Units) han presentat les iniciatives respectives, i en el debat també hi han participat Susanna Segovia (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Xavier García Albiol (PPC).

Quan una iniciativa legislativa supera el debat de totalitat, continua la tramitació en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

Llistes d’espera
La sessió s’ha reprès a la tarda amb el debat de totalitat de la Proposició de llei de mesures urgents per millorar la qualitat en la prestació de serveis sanitaris i sociosanitaris, presentada per Cs i que la cambra ha rebutjat en aprovar l’esmena de retorn conjunta de JxCat i ERC, per 60 vots a favor (JxCat i ERC), 56 en contra (Cs, PSC-Units i PPC) i 10 abstencions (CatECP i CUP).

La iniciativa l’ha presentada Jorge Soler (Cs), i en el debat també hi han intervingut Josep Maria Forné (JxCat), Gemma Espigares (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Interpel·lacions
El ple ha continuat amb les primeres interpel·lacions de l’ordre del dia. Entre aquesta tarda i demà al matí els consellers hauran de respondre interpel·lacions relatives a les infraestructures i el transport públic (CatECP), les infraestructures que són competència de la Generalitat, la igualtat d’oportunitats en el temps educatiu (PSC-Units), l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, els plans exteriors d’emergència de les centrals nuclears (ERC), la seguretat viària (JxCat), les polítiques de seguretat relatives al dret a la propietat privada (PPC), l’acció exterior i la transparència, i la garantia de l’exercici dels drets fonamentals a l’espai públic (Cs).

En aquesta sessió, les diputades Raquel Sans i Adriana Delgado, per motius de maternitat, i Mònica Palacín, per hospitalització, han delegat els seus vots en el president del seu grup, Sergi Sabrià (ERC), i Pol Gibert, per motius de paternitat, ho ha fet en la portaveu del seu, Eva Granados (PSC-Units). Oriol Junqueras i Raül Romeva tenen designat Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.

Galeria d'imatges