Torrent proposa Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat

22/01/2018  -  Palau del Parlament.
Torrent proposa Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat

Torrent durant la compareixença | 22/01/18 | Parlament de Catalunya

El president, Roger Torrent, ha anunciat aquest migdia que proposarà a la cambra Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat. L’anunci l’ha fet en una compareixença al despatx d’audiències i després que la setmana passada fes la ronda de consultes corresponent amb els representants de les formacions parlamentàries.

Torrent ha anunciat també que avui mateix ha signat una carta adreçada al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en què proposa “seure amb ell per analitzar i dialogar sobre la situació anòmala que viu el Parlament”, en què es veuen “vulnerats” els “drets polítics de representació” de vuit diputats i, “en conseqüència, els drets de la ciutadania que representen”.

Torrent va fer dijous i divendres la ronda de consultes amb els representants de les formacions parlamentàries per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. Dijous es va trobar amb Xavier Domènech (CatECP), Miquel Iceta (PSC), Xavier García Albiol (PP) i Carles Riera (CUP), i divendres, amb Marta Rovira i Raül Romeva (ERC), Elsa Artadi i Eduard Pujol (JxCat) i Inés Arrimadas (Cs).

Un cop fetes les consultes, el president ha certificat que “l’únic candidat proposat” ha estat Puigdemont i ha constatat que és “qui més suports pot assolir”. Torrent ha dit que és conscient de la “situació personal i judicial” de Puigdemont i de “l’advertiment que pesa sobre ell”, però també “de la seva absoluta legitimitat per ser candidat”.

“El meu deure com a president del Parlament de Catalunya és fer tot el que està en les meves mans per assegurar que tots els diputats i diputades es puguin expressar lliurement com a representants de la voluntat popular”, ha argumentat Torrent, per a qui “la possibilitat d’afrontar aquesta investidura” és “una qüestió política”.

Segons que ha manifestat, “això implica, per sobre de totes les coses, diàleg”. En aquest punt, ha anunciat la seva proposta de reunir-se amb Rajoy. “Crec, honestament, que en aquests moments ens pertoca explorar totes les vies possibles per fer de la política, el diàleg i el compromís amb el compliment dels mandats de la societat catalana un objectiu irrenunciable”, ha afegit.

“Parlaré amb tothom. Mitjançaré amb qui calgui. I, sobretot, protegiré els 135 diputats i diputades”, ha continuat. En aquest sentit, ha anunciat també que ha iniciat els tràmits per veure els diputats que són a la presó i que té previst reunir-se al més aviat possible amb els que són fora del país.

A l’últim, el president ha emfasitzat que el seu deure és “protegir els drets de participació política” de tots els diputats, perquè “la limitació de l’exercici d’aquests drets suposaria la limitació de la sobirania del nostre poble”. I ha asseverat: “Exerciré, doncs, les meves responsabilitats essent conscient d’això i, al mateix temps, sabent que la meva obligació és també defensar aquesta institució d’ingerències i escenaris de paralització”.