09/11/2021  -  Palau del Parlament.
Lliurat al Parlament el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022

Lliurat al Parlament el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha lliurat aquest migdia a la presidenta, Laura Borràs, el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022, que ha aprovat avui mateix el Govern i ha començat ja la tramitació parlamentària després que la Mesa i la Junta de Portaveus l’hagin admès a tràmit i n’hagin aprovat el calendari de tramitació.

El conseller ha lliurat el projecte en un acte al despatx d’audiències a què també han assistit les dues vicepresidentes del Parlament, Alba Vergés i Assumpta Escarp, i els secretaris Ferran Pedret, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg. Giró ha lliurat els pressupostos en una tauleta tàctil i en un document titulat amb el lema ‘ReActivem Catalunya’.

Tot seguit, el conseller s’ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris i de la Comissió d’Economia i Hisenda per informar-los de les línies generals dels comptes, i a continuació els ha presentat a representants de l’àmbit econòmic i social en un acte a l’auditori.

La presidenta ha obert l’acte destacant l'”especial rellevància” del projecte de llei de pressupostos, que, ha remarcat, “no és una llei més”, sinó que es pot considerar la “més determinant de l’any” i és “de la màxima importància, encara més en les actuals circumstàncies” que la pandèmia de Covid-19 ha originat. Per aquest motiu, ha demanat als grups la “màxima responsabilitat” en la tramitació dels pressupostos, i els ha encoratjat a treballar per “fer-los assumibles per a la majoria de la cambra, i posant per davant les necessitats de la societat”, perquè, ha dit, el “realment determinant” serà el “resultat final” d’aquesta tramitació.

El conseller ha assegurat que aquests pressupostos són una “oportunitat de fer una Catalunya encara més forta i solidària”, i s’ha mostrat convençut que “seran aprovats al Parlament amb el suport necessari”. Així mateix, ha argumentat que són els “pressupostos de la reactivació social i econòmica” després de “gairebé dos anys de sofriment provocat per la pandèmia” i que “suposen un punt d’inflexió cap al progrés econòmic, l’enfortiment del nostre estat del benestar i la justícia i l’equitat social”. A l’últim, ha assegurat que aquests pressupostos són també els “més importants en magnitud i en ambició” i tenen una “intensa vocació inversora” i alhora un “caràcter social indiscutible”.

Aquests són els primers pressupostos del Govern de Pere Aragonès i també els primers que aprova l’executiu des del gener del 2020, els actualment prorrogats, que la cambra va aprovar el 24 d’abril de l’any passat.

Calendari de tramitació
El calendari de tramitació acordat per la Mesa i la Junta de portaveus inclou les compareixences a partir de demà i fins dilluns de tots els consellers davant les comissions parlamentàries corresponents per presentar els comptes de cada departament. Simultàniament, s’ha obert un termini de presentació d’esmenes a la totalitat, que acaba el 22 de novembre a dos quarts d’onze del matí, i un altre per presentar esmenes a l’articulat, que acaba el 30 de novembre també a dos quarts d’onze del matí.

És previst que la cambra faci el debat de totalitat del projecte en un ple el 22 de novembre a partir de les dues del migdia. Si les esmenes a la totalitat que poden presentar els grups de l’oposició són rebutjades, el comptes continuaran la tramitació en comissió. Es preveu que el Ple faci el debat i les votacions finals del projecte el 23 de desembre, sempre que no se’n demani un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que poden fer dos grups o una desena part de diputats. Aquest òrgan estatutari disposaria aleshores d’un mes per emetre el dictamen.

  • Regulació de la tramitació del Projecte de llei de pressupostos segons el Reglament del Parlament
  • Galeria d'imatges