La Flama del Canigó arriba un any més al Parlament

23/06/2019  -  Palau del Parlament.
La Flama del Canigó arriba un any més al Parlament

El president encenent els quinqués amb la flama | 23/06/19 | Parlament de Catalunya

La Flama del Canigó ha arribat un any més, aquest migdia, al Parlament, on ha estat rebuda pel president, Roger Torrent, que s’hi ha referit com un símbol de “fraternitat” i “llibertat”. A l’acte de rebuda de la flama també hi han assistit el vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós. La flama arriba a la cambra des del 1980, any que es va restituir la institució.

El foc que encén les fogueres de la revetlla de Sant Joan ha arribat al migdia al Parlament de mans dels portadors i els representants d’Òmnium Cultural, entitat que n’organitza l’arribada a Barcelona.

A més de Torrent, a l’acte també hi han intervingut la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, i Blanca de Llobet, membre de la junta directiva de l’entitat, que ha llegit el missatge de la flama, enguany signat per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Torrent, que ha tingut paraules de record per a Forcadell i per al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha ressaltat que la Flama del Canigó “és oberta a tothom, suma tothom, i no coneix fronteres”. “Però també representa l’anhel constant i insubornable per assolir les més altes quotes de llibertat individual i col·lectiva”, ha afegit. Així mateix, ha remarcat que és un foc “que es manté” però que “alhora es renova cada any” i que “ens insta a renovar el nostre compromís amb el futur”. “Hem de recuperar la iniciativa com a país, tornar a construir de nou”, amb “propostes que ens permetin avançar” en un “nou horitzó” per a “un país millor, més just i més lliure”, ha conclòs.

Llansana s’ha referit a la flama com “el foc d’un poble que mai no es rendeix”, un foc, ha explicat, que enguany arribarà a quatre-cents municipis i a més de tres mil fogueres. La vicepresidenta d’Òmnium, que ha llegit una carta de Cuixart, també ha recordat “els presos polítics, els exiliats i els represaliats per l’1-O”, i ha dit que enguany la flama “també arribarà a l’exili”.

A l’últim, De Llobet ha llegit el missatge escrit per Forcadell, en què expressa la confiança que “la flama ens il·lumini el camí”, esdevingui “la nostra llum de futur i d’esperança” i es mantingui “sempre encesa com a símbol de democràcia, justícia i llibertat”.

Un cop acabats els parlaments institucionals, la comitiva s’ha traslladat a la porta principal del palau, on el president ha encès els quinqués que escamparan la flama. L’acte, a què també han assistit les diputades Anna Tarrés (JxCat) i Mònica Palacín (ERC) i el diputat Carles Riera (CUP), ha acabat amb una ballada dels gegants de Corbera de Llobregat davant la porta principal.

Galeria d'imatges