12/11/2021  -  Palau del Parlament.
Inaugurada al Parlament la 26a Setmana de la Ciència

Inaugurada al Parlament la 26a Setmana de la Ciència

El Parlament ha acollit aquest matí l’acte d’inauguració de la 26a Setmana de la Ciència, que oferirà a partir d’avui i fins al 21 de novembre tres-centes activitats de divulgació científica arreu de Catalunya. Laura Borràs ha presidit l’acte, en què també han intervingut la consellera de Recerca i Universitats i presidenta de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Gemma Geis, i el director general de la FCRI, Jordi Portabella.

La presidenta, que ha expressat la satisfacció de tornar a acollir aquest acte de forma presencial després del “parèntesi forçat” de la pandèmia, ha posat en relleu que enguany la setmana se centri en el tema de la sostenibilitat, davant el “repte majúscul” que planteja l’emergència climàtica, i permeti mostrar quines “solucions locals” pot oferir el teixit de recerca de Catalunya als “reptes globals”, punt en què ha subratllat la “importància que concedim a aquesta disciplina”. A l’últim, ha expressat la seva confiança que la setmana contribueixi a fer arribar la ciència a “tots els racons” de Catalunya.

La consellera ha explicitat la voluntat de situar el coneixement en el centre de les polítiques del país, d’aprofitar i posar en valor el talent i la tasca dels investigadors i de fer que el coneixement científic arribi a la societat mitjançant iniciatives com la Setmana de la Ciència. Així mateix, ha destacat la recuperació del Departament de Recerca i Universitats i l’augment pressupostari previst en aquest àmbit, i ha subratllat el fet que la ciència ha de ser també un element vertebrador de la societat, l’objectiu de la setmana d'”aixecar vocacions científiques” i la necessitat de potenciar la “recerca bàsica”, la importància de la qual s’ha evidenciat, ha dit, amb la pandèmia.

Portabella ha destacat la trajectòria de la Setmana de la Ciència, amb vint-i-sis edicions sense interrupció, ha agraït la implicació de les universitats i la resta d’entitats i empreses que hi participen i n’ha remarcat l'”objectiu de disseminació científica” i d'”estendre la cultura científica al nostre país”.

Impacte a Catalunya de la crisi climàtica
En acabar l’acte inaugural, ha començat la conversa “Impacte a Catalunya de la crisi climàtica i el canvi global”, amb Xavier Rodó, professor d’investigació ICREA i cap del Programa de clima i salut de l’Institut de Salut Global de Barcelona, i Roser Maneja, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i professora associada del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut, ha moderat la conversa.

Galeria d'imatges