El president exigeix al Govern espanyol "respecte pels vots dels catalans"

26/01/2018  -  Palau del Parlament.
El president exigeix al Govern espanyol "respecte pels vots dels catalans"

Roger Torrent durant la compareixença al despatx d’audiències | 26/01/18 | Parlament de Catalunya

El president, Roger Torrent, ha exigit aquest migdia al Govern espanyol “respecte pel resultat electoral, pels drets de tots els diputats de la cambra, pel Parlament, per la democràcia parlamentària i pels vots dels catalans”. Torrent s’ha expressat en aquests termes amb relació a l’anunci del Govern espanyol de presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat i en el marc d’una compareixença davant els mitjans de comunicació al despatx d’audiències.

El president ha argumentat que “la impugnació és un frau de llei que atempta contra els drets dels electors i dels diputats i contra la democràcia parlamentària i els fonaments més bàsics del sistema democràtic” i que “no té cap fonament jurídic. “Ho sap qualsevol jurista, ho sap qualsevol persona amb unes mínimes nocions de dret, i així ho ha expressat clarament el mateix Consell d’Estat”, ha remarcat.

Així mateix, ha anunciat que “els serveis jurídics del Parlament analitzen ja la decisió del Govern espanyol a l’espera de la decisió que prengui el Tribunal Constitucional”.

D’altra banda, ha recordat que des que va arribar al càrrec ha apel·lat “al diàleg i a la política” i que “l’única resposta rebuda per part del Govern espanyol han estat les amenaces, la judicialització i la repressió”. En aquest punt ha advertit que “no pot ser que l’únic missatge que el Govern espanyol traslladi a la ciutadania de Catalunya sigui que ha votat malament”, ja que és una “enorme irresponsabilitat política voler guanyar als tribunals el que no es va guanyar a les urnes”.

També ha insistit que Puigdemont “compleix tots els requisits legals per ser candidat i té absoluta legitimitat per ser-ho”, i ha recordat que no proposa el nom d’un candidat “per caprici”, sinó “el nom del candidat que reuneix els suports suficients” un cop escoltades “les forces parlamentàries, que representen la ciutadania”, de manera que “el Govern espanyol no impugna una decisió del president del Parlament, impugna el vot de milions de persones, la voluntat dels diputats i el funcionament d’un sistema democràtic”. A més, ha recordat que és la seva obligació i el seu compromís “treballar per defensar els drets de tots els diputats”.

A l’últim, ha assegurat que manté la “mà estesa” i que “som a temps de redreçar el rumb per situar la política al centre del debat”. “Mai no deixaré d’oferir una voluntat sincera de diàleg. Ara bé, diàleg no suposa quedar-se de braços plegats”, ha conclòs.