19/11/2021  -  Palau del Parlament.
El president del Senat visita el Parlament i es reuneix amb la presidenta i altres membres de la Mesa

El president del Senat visita el Parlament i es reuneix amb la presidenta i altres membres de la Mesa

El president del Senat, Ander Gil, ha fet avui una visita institucional al Parlament, on l’ha rebut la presidenta, Laura Borràs. Gil s’ha reunit amb Borràs i amb la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, i els secretaris primer i segon, Ferran Pedret i Aurora Madaula.

Borràs ha rebut el president del Senat a la porta principal del Palau del Parlament. Tot seguit, Gil s’ha reunit en primer lloc amb Borràs, i després s’han afegit a la trobada la resta de membres de la Mesa. Acabada la reunió, tots dos presidents han fet els parlaments institucionals i han visitat el saló de sessions.

En la seva intervenció, Borràs ha explicat que ha traslladat a Gil la “preocupació per l’alt grau d’ingerència de l’àmbit judicial, que avui amenaça la independència de les institucions parlamentàries a l’Estat espanyol, i que ja no és una qüestió que afecti únicament aquest Parlament, l’activitat del qual és supervisada amb un singular excés de zel preventiu des d’instàncies que, paradoxalment, haurien d’actuar com a garants de l’estat de dret i, per tant, d’un dels seus pilars, com és la separació de poders”.

La presidenta també ha remarcat que “una democràcia sòlida necessita unes institucions sòlides, que vol dir unes institucions que puguin desenvolupar la seva tasca de representació de la ciutadania amb plena llibertat i independència. I, més específicament, una democràcia sòlida s’ha de basar en la inviolabilitat de les cambres legislatives, sense cap coerció als seus membres en l’exercici dels seus actes i en l’expressió de les seves opinions”.

Gil aposta per reforçar l’ús del català al Senat
El president del Senat, que ha fet part de la seva intervenció en català, ha explicat que la d’avui és la segona reunió en el marc d’una ronda de visites que fa als parlaments autonòmics seguint l’ordre d’aprovació dels estatuts d’autonomia amb l’objectiu de fomentar el “diàleg interterritorial” per “donar respostes als problemes de la ciutadania”. En aquest punt, ha assegurat que “el Senat és l’espai perfecte per promoure la cooperació i la coordinació entre les administracions públiques i afavorir espais de trobada”. I ha continuat: “Per això cal treballar per consolidar el diàleg, perquè quan treballem junts som més forts.”

Així mateix, ha assegurat que el Senat vol “anar més enllà de les seves capacitats ordinàries” i “reforçar i protegir l’ús de totes les llengües cooficials”. En aquest sentit, ha explicat que avui manté també una trobada amb l’Institut d’Estudis Catalans i ha destacat l’objectiu de “promoure un acord que ens serveixi per reforçar l’ús del català” a la cambra alta.

A continuació, Gil ha signat en el llibre d’honor del Parlament, i tots dos presidents s’han intercanviat obsequis institucionals. La presidenta ha lliurat a Gil una senyera, la número 125 d’una edició especial limitada i numerada, acompanyada d’un cedé amb el ‘Cant dels segadors’, mentre que Gil ha lliurat a Borràs una polvorera amb una constitució del 1812 a l’interior.

Galeria d'imatges