El president convoca per a divendres el debat d’investidura de Jordi Sànchez

09/04/2018  -  Palau del Parlament.
El president convoca per a divendres el debat d’investidura de Jordi Sànchez

Imatge de l’hemicicle durant el darrer ple | 09/04/18 | Parlament de Catalunya

El president, Roger Torrent, ha signat aquest matí la convocatòria del debat d’investidura de Jordi Sànchez, candidat a la presidència de la Generalitat. El ple començarà divendres, 13 d’abril, a les deu del matí.

Torrent ha enviat un escrit al Tribunal Suprem (TS) juntament amb la convocatòria del ple, la proposta de Sànchez com a candidat i la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides del 23 de març, que insta l’Estat espanyol a “prendre totes les mesures necessàries” per garantir els drets polítics de Sànchez.

En l’escrit el president afirma que “la concessió de les mesures cautelars per part del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat per a tots els poders de l’Estat i exigeix que s’habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre’s al debat d’investidura”, i afegeix que “en el cas que el Tribunal Suprem no complís la resolució es produiria un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez i l’Estat espanyol incompliria les seves obligacions internacionals”.

Sànchez, en presó preventiva, era segon a la llista de JxCat per la circumscripció de Barcelona en les eleccions del 21 de desembre. El 5 de març ja va ser proposat candidat a la presidència, però no va poder sotmetre’s al debat d’investidura, ja que el TS en va denegar la sortida de la presó, malgrat la notificació del president en què informava que calia habilitar tot el necessari perquè pogués ser present a la investidura, prevista per al 12 de març.

Per ser investit en primera votació, el candidat necessitarà el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d’un mínim de seixanta-vuit diputats. Si l’assoleix, significarà que la cambra aprova el programa de govern i serà investit, i si no és així es podrà sotmetre dos dies després a un segon debat i una segona votació en què n’hi haurà prou que obtingui la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.