El Ple votarà dimarts a les 12 h el dictamen sobre la suspensió de diputats, i a les 16.30 h el president de la Generalitat obrirà el primer debat de política general de la legislatura

28/09/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple votarà dimarts a les 12 h el dictamen sobre la suspensió de diputats, i a les 16.30 h el president de la Generalitat obrirà el primer debat de política general de la legislatura

El Ple del Parlament | 28/09/18 | Parlament de Catalunya

El debat sobre l’orientació política general del Govern començarà dimarts, 2 d’octubre, a dos quarts de cinc de la tarda amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra; dimecres intervindran els grups parlamentaris, i dijous la cambra votarà les propostes de resolució.

Dimarts a les dotze del migdia es farà un ple ordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: el debat i la votació del dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats sobre els parlamentaris afectats per la interlocutòria del Tribunal Suprem.

Aquest serà el primer debat de política general de la dotzena legislatura, i també el primer de Quim Torra com a president de la Generalitat. El president del Parlament, Roger Torrent, l’ha convocat aquest migdia després que la Junta de Portaveus hagi acordat la previsió de desenvolupament d’aquesta sessió específica, que habitualment marca l’inici de les sessions plenàries del curs parlamentari.

El Parlament ha fet trenta-un debats de política general des del restabliment el 1980. L’últim, el 5 d’octubre de 2016, quan Carles Puigdemont era president de la Generalitat.

Desenvolupament del ple
El debat de política general començarà dimarts a dos quarts de cinc de la tarda amb la intervenció del president de la Generalitat sense límit de temps. Un cop acabada aquesta primera intervenció, el president del Parlament suspendrà la sessió fins a les nou del matí de dimecres.

El ple es reprendrà amb el torn dels representants dels grups i subgrups parlamentaris, que intervindran seguint l’ordre de major a menor representació, acabant, però, amb ERC i JxCat. Per a aquesta primera intervenció els grups disposaran de mitja hora cadascun, i els subgrups, d’un quart.

Després d’aquest primer torn d’intervenció dels grups, el president de la Generalitat els podrà respondre individualment o conjuntament, i els grups tindran un torn de deu minuts per a la rèplica. Si el president o qualsevol membre del Govern els torna a respondre, s’obrirà un torn de contrarèplica per als grups de cinc minuts. Acabades aquestes intervencions el debat se suspendrà.

Els grups tindran llavors mitja hora per presentar propostes de resolució congruents amb el debat. La Mesa n’abordarà l’admissió a tràmit la mateixa tarda de dimecres i obrirà un nou termini perquè els grups les puguin transaccionar durant el matí de dijous.

És previst que el ple es reprengui dijous a les dotze del migdia perquè la cambra debati les propostes presentades, que es podran votar en bloc o una a una, però no es podrà demanar votació separada d’una part, un paràgraf o un incís d’una proposta.

Les propostes derivades del debat poden incloure elements d’impuls de l’acció del Govern i crítiques a la seva actuació. Perquè el Ple les aprovi cal la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.